Povestea Lăstunului – Un proiect inovator, dar slab implementat – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 31 dec. 2023 Știri auto

Industria auto românească a dat naștere multor proiecte, unele de succese, altele care au avut un sfârșit nefast. Printre acestea se numără și Lăstunul, o mașină inovatoare ce a fost prost implementată.

Recent, la „Podcast cu Prioritate” au fost invitați Dan Scarlat și Alin Ionescu (Mașinistul), iar discuția despre istoria automobilului românesc a fost atât de bună încât trebuia să existe o continuare. Astfel, cei doi invitați au revenit pentru un nou episod, iar unul dintre subiectele abordate în emisiune a fost Lăstunul.

Dacia Lăstun a fost un proiect ce s-a soldat prin insucces. În esență, Lăstunul a fost un proiect inovator, dar care a fost foarte prost implementat, date fiind rațiunile economice ale regimului. Mașina s-a născut din dorința lui Nicolae Ceaușescu ca România să producă o mașină de mici dimensiuni, care să nu consume mult combustibil.

Dacia Lăstun a fost un proiect executat într-un mod precar

„Lăstunul trebuia să fie o mașină cu 4 locuri, cu 2 uși, caroserie din fibră de sticlă, foarte inovatoare pentru vremurile respective, motor în 2 cilindri făcut din jumătate de motor de Oltcit”, spune Alin Ionescu.

Cu toate că, pe hârtie, totul suna foarte bine, produsul finit a lăsat mult de dorit. Spre exemplu, atunci când au ales să facă motorul de Lăstun, au „tăiat” un motor boxer de Oltcit, dar au ales partea cu distribuitorul, astfel că nu aveau pompa de benzină. A fost improvizată o pompă de benzină provenită de pe Dacia 1310, căreia i-au pus un electromagnet.

„Trebuiau să integreze cât mai multe piese de la celelalte mașini românești și clar asta a fost. Și șuruburi și orice să fie integrate. Multe chestii sunt copiate, de exemplu jantele alea de 12 inch parcă sunt copiate după unele de Fiat, cutia e copiată după cea de Trabant, care are comandă la volan”, a mai adăugat Alin.

Vezi aici podcastul integral 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dan Scarlat


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide