Prag de 75.000 de euro pentru eligibilitatea mașinilor electrice în Programul Rabla 2023

Autor: Adrian Somai 01 feb. 2023 Știri auto

Șoferii interesați de Programul Rabla Plus trebuie să știe că în anul 2023 există un prag în valoare de 75.000 de euro pentru ca mașinile să fie eligibile. Bineînțeles, este vorba despre o sumă în care este cuprins și TVA-ul. Este, așadar, cea mai mare schimbare pe care autoritățile au decis-o în ceea ce privește Programul Rabla Plus, în comparație cu anii anteriori.

Informația a fost confirmată de oficialii Ministerului Mediului și de surse din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru 0-100.ro: “Așa e, vom avea prag la 75.000 de euro, cu tot cu TVA. Unii dealeri ar vrea să-l mutăm la 100.000 de euro, dar nu cred că va fi cazul…”.

În aceste condiții, multe modele premium ies din discuție atunci când vine vorba despre Programul Rabla Plus 2023. Potrivit autorităților, Programul Rabla Plus a fost gândit special pentru a veni în întâmpinarea oamenilor cu venituri mai mici, tocmai din acest motiv fiind stabilit un astfel de prag de eligibilitate. În plus, România nu este prima țară care ia o astfel de decizie, și alte state europene renunțând recent la subvențiile pentru mașinile electrice.

Mașinile premium nu vor mai fi eligibile în Programul Rabla Plus 2023

Spre exemplu, șoferii care își îndreaptă atenția către modele precum Dacia Spring sau Volkswagen e-Up nu vor fi afectați în niciun fel de această schimbare. În schimb, cei care își doresc mașini ceva mai scumpe, precum Tesla Model X, Tesla Model S sau Porsche Taycan, vor fi nevoiți să caute o alta soluție.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat ieri că în această perioadă se lucrează intens la pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local. Tanczos a adăugat că Guvernul și-a asumat faptul că va scoate peste 250.000 de mașini vechi din circulație, ținta urmând să fie atinsă la finalul anului în curs. În plus, ministrul a mai menționat că statul are bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide