Preţul benzinei e aproximativ 4,50 lei/litru. Cât din această sumă sunt taxe şi impozite

Autor: ProMotor 25 feb. 2016 Știri auto

 


Peste jumătate din preţul la pompă al carburanţilor reprezintă taxe şi accize. În ultima perioadă, preţurile carburanţilor au mai scăzut, o dată cu reducerea TVA de la 24 la 20%, dar şi prin prăbuşirea preţului barilului de petrol.

„Atât la benzină, cât şi la motorină, peste 52 la sută din preţul la pompă este reprezentat de taxe şi accize. Sigur că procentele diferă la benzină şi motorină, dar sunt peste 50 la sută. În perioada în care ţiţeiul a scăzut brusc, nu putem să ignorăm faptul că a avut loc şi o scădere a preţului la pompă, e drept, într-un procent mult mai mic. Dar dacă facem un calcul vom vedea că a scăzut, practic, preţul la pompă din partea producătorului şi a distribuitorului, în condiţiile în care tot ce a însemnat acciză, taxă a rămas constant, lucru care se constată şi la ora actuală”, declara, anul trecut, Cătălin Dumitru, vicepreşedintele operaţional al KMG International, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că nu diferă modul în care este stabilit preţul carburanţilor în România, faţă de alte state europene.


 


„Ceea ce se întâmplă cu preţul la pompă în România, la ora actuală, este exact ceea ce se întâmplă cu preţul la pompă în orice ţară din Europa, într-o piaţă liberă în care preţurile se aliniază automat în funcţie de un mecanism extrem de simplu, anume cererea şi oferta. În România se produc benzină şi motorină, în România se importă benzină şi motorină, consumul este undeva la 6 milioane de tone pe an. Preţurile se aliniază şi competitorii se urmăresc în această competiţie unul pe altul, există un lider întotdeauna, în orice piaţă, avem şi noi liderul de piaţă din punctul de vedere al stabilirii preţului, există nişte trenduri pe care le urmăresc toţi competitorii”, a spus vicepreşedintele operaţional al KMG International.

Totuşi, reduceri mai consistente sunt prevăzute pentru 2017, când TVA-ul ar urma să scadă la 19%, iar supraacciza de 7 cenţi pe litru să fie eliminată. La un preţ mediu de 5 lei pe litru, eliminarea ei ar antrena o scădere de aproximativ 31-32 de bani.

Supraacciza la carburanţi aduce aproximativ 2,6 miliarde lei la bugetul de stat. Taxele şi accizele datorate statului reprezintă mai mult de jumătate din preţul unui litru de carburant.

Potrivit Weekly Oil Bulletin, emis de Comisia Europeană, preţurile fără taxe ale benzinei (în euro) sunt în România mai mari de cât în ţări precum Franţa, Germania, Olanda, Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Suedia sau Marea Britanie. Situaţia este destul de asemănătoare şi în ceea ce priveşte motorina.

 

În ceea ce priveşte preţurile cu taxe incluse (în euro), românii plătesc mai mult pentru benzină decât cetăţenii decât Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Polonia, Lituania, Letonia sau Luxemburg, dar mai puţin decât italienii, spaniolii, britanicii, francezii, olandezii, grecii, suedezii, portughezii şi alţii.

În ceea ce priveşte motorina, românii plătesc la pompă mai mult decât cetăţenii din Austria, Bulgaria, Belgia, Croaţia, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Letonia, Lituania şi Spania.


 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide