Prețul carburanților, la cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani. Consiliul Concurenței anchetează companiile petroliere

Autor: Cristian Agatie 19 oct. 2021 Știri auto

Prețul carburanților a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani, depășind valoarea de 6 lei pentru un litru de combustibil standard și 7 lei pentru combustibilii premium. Consiliul Concurenței anchetează companiile petroliere pentru a vedea dacă există înțelegeri anticoncurențiale între acestea care au dus la majorarea prețurilor.

Intră în Galeria FOTO

Consiliul Concurenței derulează o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței. Benzina standard a trecut de 6 lei, iar cea premium, și de 7 lei. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce premierul demis Florin Cîțu a transmis instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților.

Totuși, Consiliul Concurenței afirmă că studiul a fost declanșat la începutul lunii septembrie, în cadrul său autoritatea de concurență solicitând informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

Prețul carburanților, la cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani. Care este motivul

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost și în trecut în atenția Consiliului Concurenței. Consiliul reamintește că a sancționat șase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale.

Premierul demis Florin Cîțu cerut sâmbătă o investigație a Consiliului Concurenței pe piața carburanților, acuzând faptul că furnizorii de benzină și motorină ar avea o presupusă înțelegere pentru a crește prețurile. El a susținut că atunci când cotația petrolului crește, cresc și prețurile la pompă, dar acestea rămân ridicate și dacă prețul petrolului scade. Totuși, în 2020, când cotațiile petrolului s-au prăbușit din cauza pandemiei, prețul la pompă al carburanților a scăzut până aproape de valoarea de 4 lei/litru, cea mai mică valoare din ultimii 10 ani. În acest an, petrolul s-a apreciat semnificativ pe fondul cererii în creștere, iar prețurile la pompă au depășit 6 lei / litru.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide