Prețul paladiului crește pe măsură ce exporturile rusești scad, așa că fii cu ochii pe catalizatorul tău

Autor: Cristian Gubandru 10 mart. 2022 Știri auto

Paladiul, un metal important la nivel global, provine în principal din Rusia. Invazia în Ucraina, care se apropie acum de a două săptămână, continuă să aibă consecințe globale neașteptate. Acum impactul său poate fi văzut asupra prețului materiilor prime care sunt exportate în mare măsură de Rusia, în special paladiu.

Cât costă acum paladiul

Metalul extrem de rar, esențial în convertizoarele catalitice care reduc gazele de evacuare, a atins un preț record de 3.400,76 de dolari pe uncie, de la aproximativ 3.000 de dolari uncia în urmă cu câteva zile.

Această creștere a prețurilor a depășit recordul stabilit anul trecut cu peste 400 de dolari uncia. Rusia este cel mai mare furnizor de metal extrem de rar din întreaga lume, exportând aproximativ 100 de tone de paladiu în 2021.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Zăcămintele de paladiu Norilsk-Talnakh situate deasupra Cercului Arctic din Rusia, controlate de compania Norilsk Nickel, reprezintă aproximativ 40% din oferta de paladiu de pe glob și sunt cele mai mari zăcăminte cunoscute de pe planetă. Deși sancțiunile nu au fost aplicate direct împotriva Norilsk Nickel, restricțiile asupra zborurilor din Rusia impuse de multe țări occidentale au limitat transportul și au cauzat întreruperi masive de aprovizionare.

Paladiul a cunoscut o cerere mare în ultimii ani, deoarece standardele mai stricte de emisii cer ca o cantitate mai mare să fie folosită în mașinile moderne.

Valoarea mare a dus la furturi în timpul creșterilor anterioare ale prețurilor, deoarece reciclarea convertoarelor vechi este o modalitate profitabilă și ușoară de a obține metale valoroase precum paladiu.

De ce se fură catalizatoare auto

Numărul furturilor de catalizatoare a explodat în ultima vreme atât la nivel european, cât și în România. Aceste piese au devenit ținta preferată a hoților datorită conținutului de metale prețioase care le conferă o valoare foarte ridicată „la negru”. Chiar dacă proporția de platină, rodiu și paladiu este mică, de ordinul câtorva grame, hoții obțin din vânzarea lor sute și chiar mii de euro.

Top 10 cele mai valoroase catalizatoare auto

10. Preț 1.376 de lei. (Se găsește pe modele Renault. De asemenea, acesta se află și pe Dacia Duster cu motor 1.5 DCI)

9. Preț: 2.787 de lei (Renault)

8. Preț: 3.311 de lei (Mercedes-Benz)

7. Preț: 3.477 de lei (Audi și Volkswagen)

6. Preț: 3.583 de lei (Peugeot și Citroen)

5. Preț: 3.846 de lei (BMW)

4. Preț: 4.149 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

3. Preț: 4.694 de lei (Mitsubishi)

2. Preț: 5.089 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

1.Preț: 7.955 de lei (BMW)

Sursa: TheDrive

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide