Prima rulotă din fibră de carbon din lume are 11 metri lungime şi costă cât o casă

Autor: Adrian Mihălţianu 07 apr. 2014 Știri auto

GCT CR-1 este prima rulotă din lume care a fost construită integral din fibră de carbon şi, ei bine, este cu adevărat impresionată. În primul rând, e foarte greu să creezi panouri foarte mari de fibră de carbon, dar se pare că americanii de la GCT au reuşit să facă asta, fiindcă prototipul lor măsoară aproape 11 metri lungime. Mai mult, diferitele panouri ale caroseriei nu au fost prinse cu şuruburi, ci au fost lipite prin procedee speciale, ceea ce face din CR-1 una dintre cele mai rigide rulote din lume.

Greutatea remorcii este de aproximativ 2,7 tone, adică de vreo două ori mai puţin decât o rulotă de aceleaşi dimensiuni construită după metode clasice. În viaţa de zi cu zi, greutatea scăzută duce la diminuarea considerabilă a consumului de combustibil. De altfel, creatorii monstrului din fibră de carbon estimează că economia de carburant va fi între 100% şi 150% faţă de o rulotă obişnuită.

Oare încape în parcarea subterană de la Universitate?

Dezvoltarea a început în septembrie 2013, iar în cele şase luni de atunci şi până acum, GCT a lucrat cu compania Dallara, care e specializată în monoposturi de IndyCar.

Versiunea de serie a modelului CR-1 va fi prezentată abia la sfârşitul acestui an, iar producţia va începe în primele luni ale lui 2015. Aşa cum îţi poţi imagina, inovaţia nu este foarte ieftină, preţul de bază fiind de aproximativ 170.000 de dolari americani. Pentru cei cu conturi bancare mai generoase, GCT va oferi şi un model făcut la comandă, care va ajunge chiar şi la 770.000 de dolari. O sumă uriaşă, care poate fi explicată prin folosirea unor tehnologii noi de fabricaţie, dar şi prin dotări precum o baie adevărată, un sistem de energie solară de 700 W, geamuri cu transparenţă variabilă, un generator de energie electrică şi un sistem multimedia controlat prin aplicaţii de PC, iOS sau Android.

Aşadar, ce zici: merită o mică avere această casă pe roţi?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide