Prima țară care obligă constructorii de clădiri să prevadă stații de încărcare în proiect

Autor: Cristian Agatie 14 sept. 2021 Știri auto

Marea Britanie este prima țară care obligă constructorii de clădiri să prevadă stații de încărcare pentru mașini electrice în proiectele imobiliare viitoare. Măsura are ca scop creșterea gradului de adoptare a mașinilor electrice.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit legislației introduse de guvernul britanic, toată clădirile de locuințe și cele de birouri nou construite vor trebui să prevadă în proiect stații de încărcare pentru mașini electrice. Acestea trebuie să fie obligatoriu de tip „smart” – pentru a încărca automat mașinile în perioadele în care cererea de curent este scăzută. În plus, acestea pot compensa curentul între punctele de încărcare, astfel încât capacitatea rețelei să nu fie depășită prin încărcarea simultană a tuturor mașinilor.

Măsura este așteptată să intre în vigoare de anul viitor, făcând din Marea Britanie prima țară din lumea care impune ca locuințele să dispună de prize de încărcare. În cazul clădirilor de birouri proiectul prevede amenajarea a cel puțin un punct de încărcare la fiecare cinic locuri de parcare. Nu sunt specificate cerințele pentru clădirile de locuit. Trebuie spus că multe clădiri noi dispun deja de panouri solare, ceea ce ajută semnificativ la încărcarea eficientă a mașinilor electrice.

Prima țară care obligă constructorii de clădiri să prevadă stații de încărcare. Care este scopul?

Proiectul face parte dintr-un pachet care are ca scop o creștere rapidă a numărului de stații de încărcare înainte de intrarea în vigoare a interzicerii mașinilor cu motoare termice, din 2030. Măsura va ajuta la creșterea încrederii pentru cei care se gândesc să facă trecerea de la o mașină pe benzină la una electrică. Ca și România, nici Marea Britanie nu are multe locuri de parcare subterane sau supraterane care să permită încărcarea mașinilor electrice.

Măsura îi va ajuta chiar și pe cei care nu dispun de locuri de parcare amenajate acasă. Fără posibilități de încărcare la domiciliu, aceștia vor putea încărca mașina în timpul zilei la birou. Iar cu o stație de încărcare la fiecare cinci locuri de parcare, posibilitățile de încărcare vor fi mult mai relaxate.

Infrastructura de încărcare limitată este unul dintre principalele motive pentru care șoferii europeni ezită să cumpere o mașină electrică. România are, în medie, o stație de încărcare la 200 de kilometri de șosele, fiind pe al patrulea loc din coadă între țările europene din acest punct de vedere.

sursa: Electrek

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide