Primele nopţi geroase anunţă trecerea la anvelopele de iarnă

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Știri

Când vine vremea pentru trecerea la anvelopele de iarnă, trebuie să te asiguri că acestea sunt încă utilizabile. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici adâncimea benzii de rulare. Aceasta poate fi făcută cu o monedă. Pune o monedă de 2 euro în şanţul anvelopei. Dacă marginea argintie rămâne în afara şanţului, ar trebui să-ţi înlocuieşti anvelopele. Această margine are 4 mm grosime, iar limita minimă legală pentru adâncimea beznii de rulare este de 3 mm.

Adâncimea benzii de rulare este foarte importantă în special atunci când se conduce pe lapoviţă. 

Anvelopele îşi pierd aderenţa atunci când sunt ferme în loc de flexibile şi au caneluri joase, cu margini rotunjite.

Autoturismele din zilele noastre au, în general, tracţiune faţă, sunt mai grele decât au fost vreodată, iar puterea motoarelor lor a crescut. La fiecare 6.000 – 8.000 km este recomandat să schimbi anvelopele din faţa cu cele din spate, deoarece se uzează diferit în funcţie de locul în care au fost puse. Din acest motiv ar trebui să marchezi ordinea în care depozitezi anvelopele.

Anvelopele direcţionale au o direcţie specifică de rotaţie. Aceste au un model în formă de săgeată care trebuie să fie aşezat cu vârful înainte. În cazul în care anvelopele sunt aşezate greşit, acestea nu vor oferi aderenţa necesară în condiţii de vreme dificilă de iarnă.

Dacă jantele folosesc piuliţe cu profil conic, arcul acestora ar trebui să fie îndreptat spre interior. De asemenea, ar trebui să te aiguri că ai mutat toate inelele de centrare necesare pentru anvelopele de iarnă. În caz contrar, se va produce o vibraţie în timpul condusului. 

Sfaturi pentru schimbarea anvelopelor de la Martin Dražík, Product Manager-ul Nokian Tyres din Europa Centrală

– Asigură-te că ai o cheie tubulară în cruce, o cheie dinamometrică şi un cric bun. Cricul din dotarea maşinii nu este făcut pentru folosirea repetitivă
– Verifică manualul maşinii pentru punctele corecte de ridicare şi pentru recomandarea producătorului în ceea ce priveşte presiunea anvelopelor. Anvelopele de iarnă ar trebui umflate cu 0.2 bari mai mult decât cele de vară
– Ai nevoie de o platformă dură şi stabilă pentru schimbarea anvelopelor
– Dacă maşina ta are jante din aliaj, strânge piuliţele la fiecare 100-200 km
 

 Comentarii
Inchide