Primul oraș din România care va avea poligon pentru testarea mașinilor autonome

Autor: George Cristea 30 iul. 2020 Știri auto

Cluj Napoca este primul oraș din România care va avea un poligon pentru testarea mașinilor autonome. Acesta urmează să fie construit din fonduri europene și va deveni operațional în următorii cinci ani.

Intră în Galeria FOTO

Clujul pare să fie cel mai avansat tehnologic oraș din România. Cu mai multe proiect de tip smart city decât orice alt oraș din România, Cluj Napoca se află în avangarda tehnologiei din mai multe domenii. Mai nou, autoritățile din Cluj, împreună cu Universitatea Tehnică din localitate, intenționează să construiască un poligon pentru testarea mașinilor autonome.

Universitatea derulează de aproximativ 20 de ani proiecte în domeniul conducerii autonome, dar nu are posibilitatea de a testa vehiculele dezvoltate, în lipsa unui poligon specializat. În aceste condiții, testarea vehiculelor autonome se face acum în străinătate, ceea ce nu este chiar cea mai practică opțiune.

Cum s-a ales Clujul cu un poligon pentru testarea mașinilor autonome

De aceea, Consiliul Judeţean Cluj vrea să implementeze la Jucu, în apropiere de oraş, proiectul numit „Centru de Inovare, Testare şi Promovare “. Acesta se va adresa exclusiv companiilor şi universităţilor care dezvoltă soluţii şi tehnologii în domeniul maşinilor autonome, 5G şi smart city. Deloc neșteptat, Bosch şi Porsche Engineering şi-au arătat deja interesul pentru această investiţie.

„Dacă până acum s-a discutat foarte mult despre industria creatoare, mai ales în zona de IT, de data aceasta Clujul va putea să testeze şi să pună în aplicare. Este un proiect de 53 de milioane de euro, va fi implementat la Jucu, deci foarte aproape. În cinci ani va fi dat în folosinţă”, a declarat Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, pentru Mediafax.

Un astfel de proiect ar atrage atenția și altor companii din domeniul auto, care vor putea să înființeze în zonă centre de dezvoltare și testare pentru vehicule autonome. De asemenea, UTCN va avea la dispoziție centrul de testare de care atât de multă nevoie.

„Noi dezvoltăm algoritmii în Cluj, încercăm să îi testăm pe nişte vehicule ale noastre, dar circulaţia nu putea fi încercată. Din acest motiv avem nevoie de poligoane de testare. Avem drone autonome. Pe lângă poligonul în sine, este acoperirea 5G, care serveşte comunicaţii rapide cu dronele şi mai ales comunicării imaginilor capturate de drone în timp real”, spune Sergiu Nedevschi, protectorul UTCN.

Ideea testării vehiculelor autonome nu este una nouă. În urmă cu doi ani Bosch anunțând un proiect în acest sens, tot în orașul Cluj. Mai mult, în toamna anului trecut, clujenii au asistat la o nouă minune – inaugurarea primei linii deservite de un autobuz cu conducere autonomă. Este vorba de un proiect-pilot realizat tot în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock, Facebook / Alin Tișe



Comentarii
Inchide