Primul oraş din România unde vor circula autobuze electrice – VIDEO

Autor: Marius Vișan 19 aug. 2016 Știri auto
Primul oraş din România unde vor circula autobuze electrice – VIDEO

 


Primul oraş din România unde vor circula autobuze electrice va fi Cluj Napoca. Autorităţile de aici au început deja procedura de achiziţie pentru 30 de autobuze electrice pe fonduri elveţiene, iar începând de anul viitor acestea vor putea transporta călători, scrie Digi24.ro

O echipă maghiară a testat 80 de zile un astfel de autobuz pentru a arăta că vehiculul poate să facă faţă transportului în comun într-un oraş aglomerat. Autobuzul este produs în Ungaria şi foloseşte un soft românesc, iar după o încărcare de trei ore poate să parcurgă până la 250 de kilometri.

„În oraş foloseşte 0,61kWh per kilometru. Este dublul folosit de o maşină electrică, dar transportă cu 15% mai mulţi pasageri”, a explicat Jozsef Helmich pentru Digi24.ro, un membru al echipei care se ocupă de teste.

În demersul lor de a convinge lumea să renunţe la vehiculele clasice, echipa româno-maghiară a plecat acum două luni în călătoria în jurul globului. Până să ajungă la Cluj, autobuzul electric a trecut prin Canada, Portugalia, SUA, China, Ucraina, Rusia şi Kazahstan.

„Scopul călătoriei este de a demonstra că electromobilitatea nu mai este o tehnologie a viitorului, ci este prezentul şi de a arăta că acum este momentul de a convinge pe toată lumea să folosească vehicule electrice”, a declarat Jozsef Helmich pentru jurnaliştii de la Digi24.

Edilii din Cluj par convinşi – spun că vor cumpăra astfel de autobuze prietenoase cu mediul, în premieră la noi.

„Suntem în plină procedură de achiziţie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achiziţionate pe fonduri elveţiene. Ne dorim un oraş care să nu fie atât de poluat şi pentru aceasta trebuie să contribuim şi noi prin asigurarea de mijloace de transport public cât mai eficiente şi ecologice”, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perşa.

Autobuzele electrice urmează să circule pe cele mai aglomerate patru trasee din oraş. Preţul acestor autobuze va fi în jur de 71 de milioane de lei.

Mai multe puteţi afla din reportajul celor de la Digi24


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide