Primul oraș din România în care poți să plătești biletul de autobuz cu gunoi

Autor: David Andrei 20 mai 2021 Știri auto

Dai gunoi și primești biletul de autobuz. Care este primul oraș din România în care autoritățile locale au apelat la această metodă inedită?

GALERIE FOTO

“Schimbă PET-ul cu biletul”, este sloganul campaniei. Lansată în Constanța, aceasta le permite călătorilor să călătorească oriunde cu autobuzul dacă dau la schimb PET-uri sau doze de aluminiu. O călătorie poate fi plătită cu trei astfel de deșeuri. Vineri este ziua în care demarează ediția pilot a programului unic în țară.

Voluntari vor colecta deșeurile aduse de călători. Aceștia din urmă vor primi bilete cu valabilitate pentru toată ziua.

„Campania este o premieră pentru România. Ea are atât obiectivul încurajării folosirii transportului public, cât și obiectivul de a promova colectarea și reciclarea deșeurilor. Pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public”, susțin reprezentanții autorităților locale.

Acțiunea pilot se va implementa vineri, 21 mai, în șase stații de autobuz din Constanța. Este vorba despre Far, Gară CFR, Poarta 2 Port – Tribunal, Cap de linie Tomis Nord (Cireșica) și City Park Mall.

Cei care vor să participle la acest program trebuie să aibă la ei trei PET-uri sau trei doze de aluminiu. Nu contează dimensiunea acestora. Călătorii le vor preda la unul dintre punctele de colectare amplasate în cele cinci stații. Pentru gunoiul predate vor primi biletul de autobuz, valabil pe orice linie, pe durata întregii zile.

Toate deșeurile colectate în cadrul campaniei vor fi livrate unei fabric de reciclare. Potrivit organizatorilor acțiunii, acestea vor fi transformate în noi resurse.

Dacă acțiunea pilot va avea succes, autoritățile constănțene iau în calcul extinderea acesteia în fiecare zi de vineri, pe toată sezonului estival.

Biletul de autobuz la schimb cu PET-uri nu e singura acțiune de acest gen din țară

Ultima zi lucrătoare a săptămânii este “Vinerea Verde”. Acțiunea inițiată de Ministrul Mediului, Tanczos Barna are ca scop să-i convingă pe cetățeni să-și lase mașinile acasă și să apeleze la mijloace alternative de transport. Unul dintre cei care au spus “Da” propunerii a fost și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a parcurs distanța de la Vila Lac la Palatul Cotroceni pe bicicletă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide