Primul prototip Ferrari 365 GTB/4 Daytona va fi scos la licitație. Prețul poate depăși 5 milioane de euro

Autor: Bogdan Bârliga 26 apr. 2023 Știri auto

În lumea colecționarilor auto acest model clasic de la Ferrari se află în topul listei de achiziții și foarte rar un exemplar este scos la vânzare. De cele mai multe ori nu se poate cumpăra direct de la proprietar și cine își dorește să dețină un 365 GTB/4 Daytona trebuie să pregătească o sumă serioasă pentru participarea la o licitație.

Au fost fabricate doar șase prototipuri Ferrari 365 GTB/4 Daytona și cel despre care vorbim în acest material este cel mai dorit pentru că a fost primul produs. Prototipul a fost finalizat în anul 1967 și după o serie intensă de teste a fost înmatriculat pentru prima dată în luna mai a anului 1968 de dealerul oficial Ferrari din Roma. Producătorul italian a prezentat oficial acest model la Salonul Auto de la Paris din toamna anului 1968.

Pe acest model a fost introdus pentru prima dată un motor V12 cu capacitata de 4.390 cmc realizat de inginerul Aurelio Lampredi și echipat cu șase carburatoare Weber. Prototip Ferrari 365 GTB/4 Daytona scos la licitație la finalul lunii mai are numărul de șasiu 10287 și a fost prima încercare a producătorului din Maranello de a oferi un concurent pentru modelul Lamborghini Miura.

Licitație pentru primul prototip Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Din punct de vedere estetic, designul prototipului a fost asemănător în partea frontală cu cel al unui 275 GTB/4, dar forma secțiunii din spate a caroseriei este recunoscută instantaneu de orice fan Ferrari familiarizat cu Daytona. Prototipul a fost deținut de mai multe persoane din Europa și în anul 1972 a fost cumpărat de un client din SUA. În anul 1989 a fost readus în Europa și înmatriculat în Elveția, iar în septembrie 2003 a fost vândut unui colecționar din Olanda. Prototip Ferrari 365 GTB/4 Daytona cu numărul de șasiu 10287 a fost ulterior restaurat complet și a fost prezentat la Villa d’Este Concorso d’Eleganza în mai 2012.

Acest model scos la licitație de RM Sotheby’s a fost expus la Museo Ferrari din februarie 2015 până în martie 2016 și are mult dorita certificare Ferrari Classiche. După operațiile complexe și costisitoare de restaurare prototipul Ferrari 365 GTB/4 Daytona a parcurs aproximativ 1.000 de kilometri. Licitația se desfășoară în perioada 22-26 mai 2023 și prețul estimat depășește câteva milioane de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: RM Sotheby’s


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide