Prin stânga sau prin dreapta? Cum ocolești centrul imaginar al intersecției dacă virezi la stânga

Autor: Radu Țuțulan 08 feb. 2024 Știri auto
Prin stânga sau prin dreapta? Cum ocolești centrul imaginar al intersecției dacă virezi la stânga

Legea rutieră stabilește modul în care trebuie să efectuezi virajul la stânga, în funcție de tipul intersecției, și când ești obligat să ocolești centrul imaginar al intersecției. Pentru această abatere amenda e de aproape 500 de lei.

Deși au fost obligați să învețe asta la școala de șoferi, mulți conducători auto nu știu cum faci corect viraj la stânga.

Mai ales dacă au obținut permisul de conducere în urmă cu peste 18 ani, când se aplicau alte reguli.

Ești obligat să ocolești centrul imaginar al intersecției?

Până în anul 2006, era valabilă în legislația rutieră regula ocolirii centrului imaginar al intersecției.

Această regulă a fost modificată, dar, chiar dacă au trecut mai bine de 18 ani, mulți șoferi nu știu ce prevede noua lege.

În situațiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificației acestuia.

Schimbarea direcției de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe aceleași drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecției, fără intersectarea traiectoriei acestora. Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părții carosabile se ocolesc prin partea dreaptă”, se precizează în Art. 110 din legea circulației, scrie newsweek.ro.

Cum faci corect virajul la stânga

Așadar, conform legii, șoferii nu mai sunt obligați să ocolească centrul imaginar al intersecției.

Când conducătorii de vehicule vin din sensuri opuse şi efectuează simultan manevra de virare la stânga, trebuie să „taie” intersecția. Adică, să treacă prin dreapta vehiculului care vine din sens opus și face, la rândul său, viraj la stânga.

Dar, dacă marcajul rutier sau alte indicatoare impun o altă modalitate de efectuare a manevrei, atunci șoferii sunt obligați să respecte semnificația acestora. Nerespectarea marcajelor și indicatoarelor privind circulația pe benzi se sancționează contravențional.

Pentru această greșeală, sancțiunea este cuprinsă între 330 și 495 de lei, ceea ce reprezintă 2 sau 3 puncte de amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide