Producătorii auto japonezi cer compensații dacă Brexit se încheie fără acord

Autor: Promotor 05 oct. 2020 Știri auto
Producătorii auto japonezi cer compensații dacă Brexit se încheie fără acord

Producătorii japonezi Toyota, Honda și Nissan cer compensații de la guvernul britanic dacă Brexit se încheie fără acord. Informația a fost publicată luni pe portalul financiar japonez Nikkei, potrivit Automotive News.

Producătorii auto japonezi care au fabrici în Marea Britanie se tem că vor fi afectați de taxele vamale de 10% în cazul mașinilor exportate spre alte țări din Uniunea Europeană. Prin urmare, solicită guvernului britanic compensații pentru eventualele pierderi suferite.

Premierul britanic Boris Johnson declarase în weekend că nu dorește ca perioada de tranziție după Brexit să se încheie fără un acord comercial cu Uniunea Europeană, dar că Marea Britanie s-ar putea descurca și într-o astfel de situație. Nu de aceeași părere sunt6 și producătorii japonezi care operează în Marea Britanie – Toyota, Honda și Nissan.

Perspective sumbre pentru producătorii japonezi în cazul unui Brexit fără acord

Toyota produce la Burnaston modele Corolla, dar și corespondentele Suzuki Swace. De asemenea, mai are o fabrică de motoare în Țara Galilor. Nissan deține cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie, La Sunderland, în Anglia. Aceasta produce modelele Qashqai, Juke și Leaf. Honda produce, de asemenea, modelul Civic în Swindon, lângă Londra, dar această fabrică va fi închisă anul viitor.

Este o soartă pe care o va împărtăși și fabrica Nissan din Sunderland. Potrivit unei comunicări a Nissan, aceasta ar fi „nesustenabilă” dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord comercial.

Reprezentanți ai industriei auto din Europa și Marea Britanie au declarat recent că un Brexit fără acord va costa acest sector 110 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Viitorul meeting al Uniunii Europene care va avea loc săptămâna viitoare ar trebui să clarifice această situație. Negociatorii UE și ai Marii Britanii s-au angajat în discuții intense pentru a ajunge la un acord. Dacă acesta nu va fi agreat până la finalul anului, Marea Britanie va ieși din uniunea economică și vamală a UE pe data de 31 decembrie.

sursa: Automotive News

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide