Producătorii scriu în manual că e foarte periculos pentru noi să-l pornim direct

Producătorii scriu în manual că e foarte periculos pentru noi să-l pornim direct

Autor: Alexandru Banu acum 4 ani Știri

A venit prima speranţă de căldură, deocamdată în parametri. Suntem în iunie şi se încălzeşte din ce în ce mai tare. Şi de la un an la altul. Condusul fără aer condiţionat e cea mai mare pedeapsă în traficul din oraş. Singura soluţie e să pornim instalaţia de climatizare ca să supravieţuim. Însă, niciun avantaj nu vine fără un revers al medaliei. Dincolo de bacteriile care se adună în instalaţia de climatizare – pe care ar trebui să o refrishăm măcar o data pe an – există un alt pericol pe care nu-l putem preveni în service. E inevitabil şi nu-l putem contracara decât lăsâng geamul jos înainte să pornim aerul coniţionat.

Naturalhealthmagazine.com scrie că în urma unor studii, atunci când lăsăm maşina parcată, se adună în ea benzen, o substanţă care are legătură cu arderea combustibilului pentru funcţionarea maşinii. Din cauza căldurii se formează aceşti vapori de benzen. Chiar şi când laşi maşina la umbra, înăuntru se acumulează prin instalaţia de ventilare 400-800 mg de benzene. Dacă maşină a stat în soare la mai mult de 16 grade Celsius, cantitatea de vapori de benzen ajunge la 4.000 mg, de 40 de ori mai mult decât nivelul acceptat de un organism uman.

Majoritatea manualelor de utilizare ale maşinilor şi recomandă să lăsaţi geamul jos înainte de pornirea A/C – ului din cauza acumulării de benzene pe conducetele de ventilaţie. Benzenul afectează rinichii, ficatul şi ţesuturile osoase. Mai rău de atât, este o substanţă cancerigenă.   

 

 Comentarii
Inchide