Proiect pilot: Școala de șoferi gratuită pentru șomeri

Autor: George Cristea 19 sept. 2020 Știri auto
Proiect pilot: Școala de șoferi gratuită pentru șomeri

Visezi la permisul de conducere dar nu-ți permiți să plătești școala de șoferi? O țară europeană a demarat un proiect pilot prin care școala de șoferi este gratuită pentru șomeri.

Proiectul este derulat de autoritățile din Belgia, mai exact, de cele din regiunea belgiană Valonia. Nu oricine poate aplica pentru a face școala de șoferi și a obține permisul de conducere fără să plătească.

Programul se adresează celor aflați în căutarea unui loc de muncă, adică șomerilor. Pentru a se putea înregistra în program, belgienii trebuie să se afle în evidențele autorității locale pentru șomaj și să urmeze (sau să fi urmat) un curs de reconversie profesională. De asemenea, cei care beneficiază de ajutor de stat și se află înscriși într-un program de reintegrare socială pot beneficia, la rândul lor, de cursuri de șoferie gratuite.

Cine va putea aplica pentru școala de șoferi gratuită?

În total, 4.000 de oameni vor putea urma cursurile unei școli de șoferi, susține examenul de permis și obține documentul care atestă calitatea de conducător auto fără să scoată niciun ban din buzunar. În cadrul acestui program, autoritățile valone vor plăti 30 de ore de conducere, examenul teoretic și examenul practic. Nu se știe ce se întâmplă dacă cei înscriși în program pică unul dintre aceste examene. Probabil că vor fi foarte motivați să le treacă, știind că nu își permit să repete examenul sau chiar cursul de conducere.

Proiectul va demara pe data de 28 septembrie și de succesul acestuia depinde dacă statul Belgian va extinde programul la nivelul întregii țări. Costurile cu școala de șoferi sunt semnificative chiar și în România. Potrivit unei analize realizate de Promotor, la începutul anului, o școală de șoferi pentru categoria B costă de la 1.000 la 2.200 de lei, în funcție de mașina pentru care optează cursantul. În cazul Belgiei, costurile sunt semnificativ mai mari, ceea ce explică de ce persoanele defavorizate au nevoie de astfel de stimulente.

Pe de altă parte, dacă nu își permite să plătească o școală de șoferi, este puțin probabil că cineva își va permite să întrețină o mașină. În plus, cel mai probabil cei cu posibilități reduse vor opta pentru o mașină second hand veche și poluantă, așa că inițiativa valonilor nu ni se pare foarte inspirată.

sursa: Autoblog

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide