Propunere radicală la Brașov: Se discută interzicerea mașinilor diesel în oraș

Autor: George Cristea 23 mart. 2021 Știri auto

Primăria Brașov și primarul Allen Coliban discută o propunere radicală pe care ar pute-o lua administrația locală pentru limitarea poluării. Printre alte capete de discuție se numără și interzicerea mașinilor diesel în Brașov.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit primarului Allen Coliban, Brașovul este pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai este drum lung până când aerul va fi de bună calitate. Specialiștii au stabilit că factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de modalitatea în care se realizează transportul în interiorul orașului. Concret, cu cât sunt mai multe mașini Diesel și vechi, cu atât crește riscul îmbolnăvirii cu cancer.

Primarul Coliban a prezentat pe Facebook recomandările pe care le oferă specialiștii orașelor mari din România.

Interzicerea mașinilor diesel în Brașov: Ce spune primarul Allen Coliban?

„Iată câteva recomandări pentru noi, administrațiile locale, de la Observatorul Român de Sănătate:

  • Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
  • Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
  • Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin. Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.
  • Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Unele dintre măsuri sunt deja luate la Brașov, altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe șine, piste de biciclete, mai multe spații verzi, campanii de informare)”, a scris Allen Coliban pe Facebook.

La finalul mesajului său primarul Brașovului îi întreabă pe locuitori ce opinie au despre interdicțiile propuse în recomandări. În prezent, măsura privind interzicerea mașinilor cu motor Diesel nu este implementată în niciun oraș din România.

România se află pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa, conformul Raportului Mondial despre Calitatea Aerului din 2020. 29.230 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, țara noastră aflându-se pe locul 7 la nivel european în ceea ce privește numărul deceselor premature cauzate de poluare la mia de locuitori. Practic, poluarea omoară în România de 15 ori mai mulți oameni decât accidentele rutiere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide