Punctul-amendă cu două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi

Autor: Marius Vişan acum 4 ani Știri
Punctul-amendă cu două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi

Conform unei propuneri legislative, punctul-amendă ar putea avea două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi. În condiţiile în care valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea acestuia pentru oamenii activi, cei ieşiţi la pensie se vor „bucura” de amenzi rutiere mai mici decât angajaţii, informează Avocatnet.ro

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, urmăreşte schimbarea modului în care se calculează valoarea punctului-amendă. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura preşedintelui ţării şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcţie de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajaţi) şi una pentru cei retraşi din activitate (pensionari).

Concret, proiectul de act normativ propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajaţi să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.

În contextul în care valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul anului la 1.900 de lei, valoarea punctului-amendă pentru angajaţi ar putea fi de 190 de lei şi dacă ţinem cont de valoarea punctului de pensie din acest moment (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei.

În 2018 punctul-amendă este plafonat la 145 de lei.

 Marius Vişan
Marius Vişan
Marius Vişan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2009, când a început cursurile Facultăţii de Jurnalism. Contactul cu maşinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obţinerea permisului auto, iar pasiunea a culminat în anul ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian

Comentarii
Inchide