Radio Erevan: Se poate face ITP în altă țară UE? Da, dar nu este valabil

Autor: Cristian Agatie acum 2 ani Știri auto

Registrul Auto Român dă un răspuns demn de Radio Erevan la întrebarea dacă se poate face ITP în altă țară UE pentru o mașină înmatriculată în România: Da, se poate, dar nu este valabil în România. Iată ce trebuie să știe șoferii cărora le expiră ITP când sunt cu mașina în străinătate.

Intră în Galeria FOTO

Pentru cei care sunt detașați cu serviciul în alte țări UE și care pleacă acolo cu mașina înmatriculată în România, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) poate deveni o sursă de probleme. Asta deoarece, potrivit legislației, înmatricularea unei mașini cu ITP expirat se suspendă de drept. O soluție temporară este efectuarea ITP în alt stat UE. Acest lucru este posibil, după cum este posibil să se efectueze ITP în România pentru o mașină înmatriculată în alte țări UE. Există însă și o problemă, care face ca ITP-ul trecut în străinătate să nu valoreze mare lucru.

Se poate face  ITP în altă țară UE? Răspunsul RAR ne lasă nedumeriți

Se întâmplă pentru că la nivelul Uniunii Europene nu există o armonizare a legislației astfel încât ITP-ul efectuat într-unul din statele membre să fie recunoscut în celelalte. Cei cu mașini înmatriculate în România, care aleg să facă ITP în statul de reședință, vor primi acte doveditoare valabile numai în această țară. Ei sunt sfătuiți să se intereseze atât la compania de asigurări, cât și la DRPCIV, dacă ITP-ul făcut în afara țării este valabil. În caz contrar, aceștia pot să nu fie despăgubiți în cazul unei daune, sau chiar să se trezească în situația de a conduce o mașină cu înmatricularea suspendată.

„Având în vedere faptul că la acest moment dat nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu ITP valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale) chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate”, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român.

O inițiativă legislativă care prevedea facilități pentru românii din diaspora cărora le expiră ITP-ul sau permisul de conducere cât timp se află în afara țării a fost respinsă definitiv în aprilie. Mai exact, proiectul prevedea o perioadă de grație de 24 de ore de la intrarea în țară, timp în care șoferii ar fi avut timp să facă ITP-ul sau să solicite înlocuirea actului expirat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide