RAR 2019. Cu ce defecţiuni nu poţi trece de inspecţia RAR?

RAR 2019. Cu ce defecţiuni nu poţi trece de inspecţia RAR?

Autor: Cristian Agatie acum 10 luni Știri

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toţi proprietarii de autovehicule, iar după ce aceasta expiră şoferul nu are voie să conducă maşina pe drumuri publice, riscând sancţiuni dure dacă este prins de Poliţie. În 2019, prima inspecţie tehnică periodică va rămâne la trei ani pentru autoturismele noi, la un interval de doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani.

RAR 2019: Care sunt defecţiunile cu care nu poţi trece inspacţia RAR?

La fiecare inspecţie tehnică periodică, maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de gravitatea defectelor pe care le au. Astfel autovehiculele pot trece de inspecţie cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile. Potrivit reglementărilor în vigoare, clasificarea defecţiunilor pe cele trei categorii – minore, majore şi periculoase – se face după cum urmează:

  • deficienţele minore sunt cele care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului şi alte neconformităţi minore;
  • deficienţele majore sunt cele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic;
  • deficienţele periculoase sunt cele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.

În plus, „un vehicul care prezintă deficienţe încadrabile la mai mult de o categorie de deficienţe dintre cele prevăzute la alin. (10) (adică cele minore, majore şi periculoase – n. red.) este clasificat în categoria care corespunde deficienţei mai grave. Un vehicul care prezintă mai multe deficienţe la acelaşi element inspectat poate fi clasificat în categoria imediat superioară de gravitate dacă se poate demonstra că efectul combinat al acestor deficienţe ar genera un risc mai mare la adresa siguranţei rutiere”, se precizează în Legea nr. 260/2017.

RAR 2019: Care sunt defecţiunile cu care poţi trece inspecţia RAR?

Deficienţele din categoria „minore”, care permit trecerea ITP-ului, sunt detaliate într-un ordin al Ministerului Transporturilor. Este vorba de plăcile cu numărul de înmatriculare deteriorate, pedala de frânare cu îmbrăcămintea uzată, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână, geamurile fisurate, oglinzile deteriorate sau sistemul de dezaburire deteriorat. De asemenea, mai sunt încadrate ca deficienţe minore sursa defectă de lumină, suportul roţii de rezervă aflat într-o stare necorespunzătoare, scurgerile de ulei de transmisie şi dispozitivele antifurt defecte. Defectele minore nu implică o reexaminare a maşinii, dar acestea sunt consemnate în raportul ITP şi trebuie remediate înainte de termenul următoarei inspecţii tehnice periodice. În caz contrar, maşina nu va primi dreptul de a circula pe drumurile publice.

 Comentarii
Inchide