Razii în București pe perioada weekendului. Ce urmăresc polițiștii

Autor: George Cristea 31 oct. 2020 Știri auto

Polițiștii au desfășurat razii în București pe perioada weekendului, pentru depistarea mașinilor aflate într-o stare tehnică precară.

Intră în Galeria FOTO

Polițiștii au avut în vedere depistarea mașinilor cu defecțiuni tehnice, precum și a celor cu modificări la nivelul sistemului de evacuare. Operațiunea de control, desfășurată în nopatea de 30/31 octombrie, a fost desfășurată în colaborare cu inspectaorii registrului Auto Român.

În cadrul acțiunii s-a urmărit cu precădere starea tehnică a autoturismelor/motocicletelor, prin verificarea:

  • sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, în special pe timpul nopții;
  • sistemului de frânare;
  • mecanismului de direcție;
  • instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice;
  • existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;
  • vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate;
  • sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);
  • corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;
  • deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;
  • aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Astfel, au fost controlate peste  60 autovehicule (printre care și 10 motociclete) și au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 lei. Din totalul sancțiunilor,  34  au fost aplicate pentru deficiențe tehnice. Astfel, 10 au fost aplicate pentru modificari ale sistemului de evacuare a noxelor, cinci pentru modificări neomologate ale autovehiculului, una pentru deficiențe la sistemul de frânare și 18 pentru alte deficiențe tehnice.

Razii în București: Ce au constatat polițiștii

În cadrul activităților de control, a fost reținute două permise de conducere, unul pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și unul  pentru deficiențe la sistemul de frânare. De asemenea, au fost retrase 15 certificate de înmatriculare pentru defecțiunile tehnice constatate cu sprijinul inspectorilor din cadrul Registrului Auto Român, precum și cinci seturi de plăcute de înmatriculare (1 Moto).

Astfel, un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a condus o motocicletă în parcarea centrului comercial Băneasa, a fost sancționat pentru că motocicleta prezenta deficiențe grave la sistemul de frânare. În plus, avea modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor, anvelopa spate uzată peste limita legal admisă, precum și plăcuța cu numărul de înmatriculare montată necorespunzător.  În plus, prezenta deficiențe la sistemul la iluminare și nu a avut asupra sa la momentul controlului atât documentele personale cât și pe cele ale motocicletei. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2610 lei, dreptul de a conduce i-a fost suspendat pentru o perioadă de 90 zile, iar placuța cu numărul de înmatriculare a fost reținută până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

Un alt tânăr în vârstă de 25 ani a condus un autovehicul în parcarea centrului comercial Băneasa, iar în urma controlului efectuat de polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR s-a constatat că autovehiculul avea montate anvelope cu alte dimensiuni decât cele prevăzute în cartea de identitate. În plus, avea aplicate pe geamurile laterale față folii de culoare închisă care estompau vizibilitatea atât în interior cât și în exterior, iar plăcuțele cu numărul de înmatriculare erau neconforme cu standardul și parbrizul era fisurat. Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare 2900 lei iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Astfel de razii sunt desfășurate de polițiști în mod constant în București, pentru sancționarea persoanelor ce conduc autovehicule care nu corespund normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide