Reacția MAE după anunțul Ungariei că închide granițele. Aglomerație la punctele de trecere

Autor: George Cristea 29 aug. 2020 Știri auto

Reacția MAE după anunțul Ungariei că închide granițele de la 1 septembrie nu s-a lăsat așteptată. Între timp,  punctele de frontieră cu Ungaria s-au aglomerat semnificativ, oamenii grăbindu-se să treacă în Ungaria înainte de 1 septembrie.

Intră în Galeria FOTO

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut Ungariei clarificări cu privire la închiderea graniţelor din ţara vecină. Decizia este neașteptată și nu a fost comunicată în prelabil pe canalele diplomatice obișnuite. Practic, partea română a aflat din presă de decizia guvernului maghiar.

„Pe fondul informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conţinutul deciziilor amintite şi impactul acestora asupra cetăţenilor români care călătoresc în Ungaria şi respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum şi în privinţa cetăţenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă şi solicitarea ca autorităţile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, a transmis vineri seara MAE.

Reacția MAE vine după ce la punctele de trecere cu Ungaria s-a produs aglomerație

Între timp, frontiera cu Ungaria a fost luată cu asalt de numeroși cetățeni care doresc să treacă în Ungaria (sau incers, în România) înainte ca granițele Ungariei să se închidă pe data de 1 septembrie. Lipsa de comunicare din partea guvernului ungar creează incertitudini, iar incertitudinile stârnesc panică.

În acest condiții, poliţia de frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au trecut frontiera aproximativ 101.100 persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care aproximativ 45.300 pe sensul de intrare şi 55.800 pe cel de ieşire din ţară. Frontiera cu Ungaria, prin cele 11 puncte de trecere, a fost tranzitată de aproximativ 35.300 de persoane şi 16.200 de mijloace de transport (5.300 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 12.500 de persoane cu 7.100 mijloace de transport.

Începând cu data de 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria. Cetăţenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore. Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.

Partea ungară a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu noul coronavirus, precum şi pentru evitarea unor noi probleme economice. De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care şcolile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide