Renault, Stellantis și Volkswagen ar putea fi grav afectate de sancțiunile economice dictate împotriva Rusiei

Autor: Mihai Morcovescu 24 feb. 2022 Știri auto

Întreg mapamondul este conectat la războiul din Ucraina, iar marii producători auto au motive în plus de îngrijorare. Constructori precum Volkswagen, Renault și Stellantis, care dețin fabrici în Rusia, ar putea fi serios afectate din cauza evenimentelor dramatice din Ucraina.

Uniunea Europeană și SUA au anunțat cele sancțiuni economice și comerciale dure împotriva Kremlinului. Decizia vine după ce trupele militare ruse au invadat regiunile separatiste din Ucraina.

Mai mulți mari producători auto operează în Rusia

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Sanctiunile care vor fi dictate de UE și SUA împotriva Rusiei ar putea afecta cei mai mari producători auto din Europa. Printre aceștia se numără Grupul Renault, care deține și brandul românesc Dacia, Grupul Volkswagen și Grupul Stellantis. Toate aceste mari companii au operațiuni semnificative pe teritoriul Rusiei.

Grupul Renault are cele mai multe motive de îngrijorare. În primul rând, Rusia este a doua piață de desfacere Renault ca mărime, după Franța. Jumătate dintre cele mai bine vândute 10 modele de pe piața rusă sunt realizate de Renault.

În același timp, francezii dețin pachetul majoritar al companiei ruse AvtoVAZ. În plus, marca Lada este deținută de Renault de mult timp. În afară de fabrica AvtoVAZ din Togliatti, Renault mai are o uzină chiar lângă Moscova. În sfârșit, acțiunile Renault au scăzut în această săptămână cu 4,2% în tranzacțiile europene.

Conform Carsccops, care citează AutoNews, Grupul Volkswagen deține o fabrică în Kaluga, la aproximativ 180 km distanță de Moscova. Producătorul german a investit peste un miliard de euro în acest sit de producție, care a fost inaugurat în 2007. În total, investiția totală a constructorului din Wolfsburg în operațiunile din Rusia depășesc două miliarde de euro.

La rândul lor, cei de la Stellantis operează tot la Kaluga împreună cu Mitsubishi într-o societate mixtă. Din 2017, fabrica produce autoutilitare pentru fostul Grup PSA, care a fuzionat cu Fiat Chrysler Automobiles în 2021.

În prezent, uzina produce autoutilitare Citroën, Opel și Peugeot. Luna trecută, Stellantis anunțase că va demara exportul în Europa a camionetelor construite la Kaluga. În acest oraș mai funcționează și furnizori importanți precum Continental, Magna International și Visteon.

Pe lângă acești producători, în Rusia mai operează și alți producători. Între aceștia amintim Mercedes-Benz, BMW și Ford.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide