Restituirea taxei auto: 18.000 de români nu și-au primit încă banii. Unii au murit deja

Autor: ProMotor 18 nov. 2019 Știri auto
Restituirea taxei auto: 18.000 de români nu și-au primit încă banii. Unii au murit deja

Restituirea taxei auto nu s-a încheiat nici acum, în ciuda asigurărilor fostului ministru al Finanțelor, Orlando Teodorescu. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, în răspunsul din 6 noiembrie la interpelarea deputatului PNL Aurel-Robert Boroianu, că mai erau 18.328 de cazuri aprobate pentru care trebuia restituită taxa auto. În judeţul Constanţa au fost restituite peste 100 milioane lei, până pe 11 octombrie.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a notificat toţi contribuabilii aflaţi în situatia mentionată mai sus, astfel încât, la data prezentei, mai sunt în lucru 19.015 cereri de restituire, dintre care:

– 18.328 cereri au fost soluționate cu decizie de restituire, dar nu au fost efectiv restituite din cauza problemelor întâmpinate pe circuitul interbancar (conturi bancare închise, conturi bancare eronate, decesul contribuabililor şi lipsa formelor legale de succesiune);

– 687 cereri de restituire care nu au putut fi soluţionate, întrucât, deşi organele fiscale au trimis notificări contribuabililor, aceştia nu au completat documentaţia necesară pentru emiterea deciziilor de restituire. În cele mai multe situaţii lipsesc documentele care să ateste dreptul de proprietate (mai ales pentru achiziţiile în sistem de leasing) şi conturile bancare, deschise pe numele solicitanţilor de restituiri. De asemenea, se constată schimbarea de domiciliu sau decesul contribuabililor, urmat de lipsa formelor legale de succesiune.

În toate aceste situaţii, finalizarea formelor legale de restituire este condiţionată de completarea documentaţiei în termen de 60 de zile de la comunicarea notificărilor”, arată reprezentanţii Ministerului de Finanţe, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Aurel-Robert Boroianu privind restituirea taxei auto.

Deputatul PNL de Constanţa a mai întrebat care este situaţia restituirii taxei auto în judeţul Constanţa, iar Ministerul i-a răspuns că, până la data de 11 octombrie, a fost un număr de 30.053 de cereri, valoarea totală restituită fiind de 101,90 milioane lei.

Liberalul s-a interesat despre acest subiect în contextul în care ANAF a restuit, potrivit datelor furnizate de MFP, taxa auto pentru autoturisme, taxa pentru poluare şi taxa pentru emisiile poluate provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu în valoare de 6,16 miliarde lei pentru 1,91 milioane de cereri depuse şi aprobate.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide