România are cele mai periculoase drumuri din Europa

Autor: ProMotor 11 iun. 2020 Știri auto

Comisia Europeană a dat publicității o situație a accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene care arată că România are cele mai periculoase drumuri din Europa. În România s-au produs anul trecut 96 de accidente mortale la un milion de locuitori, în condițiile în care media europeană este de 51 de accidente mortale la un milion de locuitori.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit Comisie Europene, 22.800 de persoane și-au pierdut viața anul trecut pe drumurile din Europa. Trendul este unul descendent, statisticile menționând circa 30.000 de morți în 2010. De atunci, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 23%, iar față de 2018, în 2019 s-a înregistrat o scădere de 2%.

Opt state membre au înregistrat în 2019 cel mai mic număr de decese provocate vreodată de accidentele rutiere: Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg şi Suedia. Cele mai sigure drumuri din UE sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) şi Irlanda (29 de decese la un milion de locuitori).

„Niciun deces sau accident grav pe drumurile din Europa în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne propunem cu 50% mai puţine decese şi cu 50% mai puţine accidente grave până în 2030 şi ştim că această ţintă poate fi atinsă. UE a înregistrat o scădere substanţială a deceselor rutiere în trecut, dar în ultimii ani cifrele au stagnat. În plus, discrepanţele în rândul statelor rămân mari”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Cele mai periculoase drumuri sunt cele din România. Ce spun statisticile?

În România s-au înregistrat anul trecut 96 de decese la un milion de locuitori în accidente rutiere, acesta fiind cel mai ridicat procent din UE. Drumurile din România sunt astfel chiar mi periculoase decât cele din țara vecină, Bulgaria. Aici, 89 de persoane la un milion de locuitori și-au pierdut viața în accidente rutiere în 2019.

România a înregistrat totuși progrese în ultimii 10 ani, în condițiile în care numărului de accidente rutiere mortale a scăzut de la 117 decese la un milion de locuitori în anul 2010 până la 96 de decese la un milion de locuitori, ceea ce înseamnă o reducere cu 18%.

Nu este pentru prima oară când România iese în evidență din cauza numărului mare de victime în accidente. Un studiu Eurostat releva că România este cea mai periculoasă ţară din UE pentru biciclişti şi pietoni. Pentru a reduce numărul accidentelor rutiere, Guvernul a propus introducerea unor cursuri de conducere defensivă în procesul de pregătire a conducătorilor auto.

Potrivit Comisie Europene, costurile socio-economice generate de accidentele rutiere din Uniunea Europeană se ridică la valoarea de 280 de miliarde de euro. Cifra reprezintă 2% din produsul intern brut al UE.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide