România trebuie să monteze stații de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare 60 de kilometri de drum

Autor: Adrian Somai 21 oct. 2022 Știri auto

Parlamentul European a adoptat la mijlocul acestei săptămâni un nou regulament prin care este prevăzută instalarea a cel puțin o stație de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare 60 de kilometri de șosea. Noul regulament se aplică tuturor statelor membre ale blocului comunitar european. Stațiile de încărcare trebuie montate pe toate drumurile principale până cel mai tărziu în anul 2026.

Autoritățile române au făcut demersuri în ultimii ani în direcția încurajării tranziției către mașinile electrice, tot mai mulți șoferi fiind convinși să își cumpere astfel de modele. Nu sunt deloc puțini cei care susțin că nu își doresc o astfel de mașină tocmai din cauza infrastructurii proaste pe care o are România atunci când vine vorba despre stațiile de încărcare. Proiectul adoptat acum de Parlamentul European ar putea rezolva însă această problemă.

Lăsând la o parte stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, proiectul adoptat la Bruxelles face referire și la instalarea de stații de alimentare cu hidrogen la fiecare 100 de kilometri în țările membre ale Uniunii Europene până cel mai târziu în anul 2028.

La ora actuală, la nivelul întregii Uniuni Europene, există 377.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. La prima vedere pot părea multe, într-adevăr, însă ținta care ar fi trebuit atinsă până în prezent este foarte departe. Mai exact, doar jumătate din target a fost realizat până acum.

Comercializarea mașinilor cu motoare termice va fi interzisă din 2035

Prin adoptarea acestor măsuri, Parlamentul European își dorește facilitarea tranziției către mobilitatea cu zero emisii. Este un pas important pe care îl fac autoritățile europene înaintea anului 2035, an începând cu care comercializarea mașinilor cu motoare termice și chiar hibride va fi interzisă. Prin toate aceste reglementări, Uniunea Europeană își propune să reducă emisiile cu efect de gaz de seră cu cel puțin 55% în comparație cu anul 1990, până cel mai târziu în anul 2030.

Sursa: Economica 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide