România va avea 18.000 de staţii de încărcare pentru mașinile electrice

Autor: Mihai Morcovescu 28 oct. 2021 Știri auto

Veste bună pentru proprietarii români de mașini electrice, care, în următorii patru-cinci ani, vor beneficia de o rețea de 18.000 de stații de încărcare în toată țara.

Rețeaua de stații de încărcare va fi realizată din bani proveniți de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). AFM va lansa în cel mult două săptămâni programul prin care administraţiile locale vor putea accesa bani pentru staţiile de încărcare, după cum a anunțat Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a declarat ministrul Barna într-o conferinţă de presă.

Ajutor pentru companiile de transport

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Cu siguranță că, odată cu dezvoltarea rețelei autohtone de staţii de încărcare pentru mașinile eletrice va creşte şi interesul românilor pentru a-şi achiziționa o astfel de mașină cu zero emisii.

Ministrul Tanczos Barna a mai precizat că şi pentru schimbarea flotelor de maşini ale companiilor de transport se vor acorda ajutoare de stat. „Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă, România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate. Multe dintre ele vor veni prin PNRR. Nu este suficient să susţinem persoanele fizice, dar trebuie să acordăm sprijin pentru companiile care au zeci, sute de maşini în oraşe, un sprijin pentru trecerea la mobilitatea verde”, a mai adăugat Ministrul Mediului.

Sursa: Economica.net

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide