S-au mărit amenzile pentru cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap

Autor: Marius Vișan 24 iul. 2020 Știri auto
S-au mărit amenzile pentru cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap

Se măresc considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, se arată într-o lege care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Legea ale cărei prevederi se aplică de sâmbătă 25 iulie, stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.

Cine aplică sancțiunile?

Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor celor care ocupă un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens, informează avocatnet.ro.

Astfel, tot începând de sâmbătă, angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia (acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat etc), pe care dacă nu le vor respecta vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei.

Angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații

Apoi, persoanele cu dizabilități vor putea alege între gratuitatea pe transportul public și decontarea carburantului pentru mașina proprie, respectând însă niște limite anuale pentru decontare, de 1.500 de lei, respectiv 750 de lei, în funcție de gradul de handicap.

De reținut ar fi că prevederile legii nr. 145/2020 se aplică în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv începând cu data de 25 iulie.

Proiectul de act normativ s-a pus în dezbatere încă de acum doi ani

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că obiectivul acestuia este “de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică”.

Proiectul de act normativ a fost pus în atenţia deputaţilor pentru dezbatere încă de acum doi ani. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ a avut nevoie de votul favorabil al Parlamentului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide