Săptămână de lucru de 4 zile și venituri majorate! Ce producător auto a luat această decizie?

Autor: Radu Țuțulan 07 dec. 2023 Știri auto

Un important producător de mașini a luat decizia să introducă un nou sistem de muncă: săptămâna de lucru de 4 zile! În plus, majorează veniturile angajaților, pentru a crește eficiența liniei de producție.

Constructorul auto italian Lamborghini a anunțat va introduce săptămâna de lucru de 4 zile.

Decizia se va aplica pentru muncitorii de pe linia de producție și este menită să crească eficiența de lucru.

Săptămâna de lucru de 4 zile și venituri majorate

Sindicatele angajaților Lamborghini au declarat că este vorba de un acord „istoric”, precizează Reuters. Decizia reprezintă o premieră pentru industria auto din Europa.

Iar odată cu reducerea timpului de lucru, compania a decis și majorarea salariilor.

Decizia Lamborghini vine într-un moment în care multe companii fac schimbări pentru a crește bunăstarea angajaților. Scheme similare privind săptămâna de lucru de 4 zile au fost adoptate de companii din diferite țări europene.

Iar rezultatul a fost că angajații au lucrat mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp. Ceea ce înseamnă o creștere a eficacității.

Astfel, angajații și-au putut păstra locul de muncă, recrutarea s-au îmbunătățit, iar concediile medicale s-au diminuat

Câte zile vor lucra angajații Lamborghini

Cele două sindicate care reprezintă angajații Lamborghini au precizat că, de la bun început, scopul a fost acela de a reduce numărul de ore de muncă.

Lucrează mai puțin și lucrează mai bine, acesta este principiul care a ghidat aceste negocieri”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor.

Muncitorii de pe linia de producție lucrează pe baza unui program în două și trei schimburi. Cei care lucrează în două ture, vor alterna o săptămână de lucru de 5 zile cu una de 4 zile. Astfel că, în decursul unui an, vor lucra cu 22 de zile mai puțin decât în prezent.

Cei care lucrează pe baza unui program în trei schimburi, vor alterna o săptămână de lucru de 5 zile cu două săptămâni de lucru de 4 zile. Ceea ce înseamnă că, în decurs de un an, vor lucra cu 31 de zile mai puțin.

În ceea ce privește remunerația, acordul include o majorare de 50% a actualelor bonusuri variabile plătite muncitorilor. În plus, va fi acordat și un bonus unic, de peste 1.000 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide