Schimbări importante ale Codului Rutier. Polițiștii pun radarele pe bicicliști

Autor: George Cristea 15 apr. 2021 Știri auto

Ministerul de Interne pregătește schimbări importante ale Codului Rutier, mai precis ale regulamentului de aplicare a OUG 195/2002. Dacă este să ne luăm după textul proiectului de lege, am crede că polițiștii pun radarele pe bicicliști, pentru a-i împiedica să depășească viteza de 30 de kilometri pe oră.

Intră în Galeria FOTO

Principalele schimbări propuse prin proiectul de lege au în vedere definirea mai clară a trotinetelor electrice în legislație, protejarea categoriilor vulnerabile, așa cum sunt pietonii și bicicliștii, dar și evidențierea plăcuțelor cu numere de înmatriculare pentru vehiculele eco.

Astfel, potrivit proiectului, trotinetele electrice sunt asociate bicicletelor din punctul de vedere al legislației rutiere. Putem privi astfel drept o încurcătură faptul că textul proiectului prevede viteze maxime de 30 km/h pentru bicicliști, cel mai probabil legiuitorul a dorit să se refere la trotinetele electrice. Proiectul nu precizează cum vor putea polițiștii să pună în aplicare această prevedere, sau să constate depășirea vitezei legale de către bicicliști.

Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere din 2020, accidentele în care sunt implicaţi bicicliştii ocupă locul trei într-un clasament al principalelor cauze generatoare de accident, după indisciplina pietonilor şi viteza neadaptată. În 202 au murit 124 de bicicliști, față de 116 în 2019.

Ce se schimbă în Codul Rutier: Polițiștii pun radarele pe bicicliști

O altă prevedere a proiectului de lege are în vedere evidențierea mașinior eco prin culoarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare. Pentru aceasta, noua lege permite ca literele și cifrele să fie marcate în relief, „cu culoare neagră, albastră, verde sau roșie”, nu doar neagră, ca în prezent.

„Este necesară crearea unui cadru legal care să instituie un regim prioritar de acces al categoriilor de vehicule care utilizează combustibili alternativi la punctele de reîncărcare cu energie electrică, prin asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, acest demers fiind de natură să stimuleze introducerea pe piață a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic”, se arată în motivarea proiectului de lege.

Același proiect mai prevede amendarea pietonilor care folosesc telefonul în timpul traversării, chiar și pentru a asculta muzică. Pietonii care nu vor respecta această nouă regulă vor primi 2-3 puncte amendă, adică minimum 145 lei dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice. Textul integral al proiectului poate fi consultat pe site-ul Ministerului de Interne (document Word).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide