Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor? Ce spune legislaţia?

Autor: Cristian Agatie 14 aug. 2019 Știri auto
Se poate folosi telefonul mobil la volan dacă maşina este oprită la semafor? Ce spune legislaţia?

Potrivit proiectului legislativ adoptat recent de Guvern, toţi conducătorii de vehicule vor fi sancţionaţi dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc. Totuşi, aceştia nu vor primi amendă dacă sunt prinşi că butonează telefonul atunci când vehiculul staţionează.

Asta înseamnă că nu vor fi amendaţi conducătorii care utilizează telefonul mobil, de exemplu, la semafor sau atunci când sunt opriţi. În legislaţie se precizează clar când pot fi amendaţi conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul OUG11/2019 care modifică prevederile Codului Rutier se precizează clar că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mişcare”.

Astfel, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.

De asemenea, ca măsură complementară pentru posesorii de permis, aceştia primesc patru puncte de penalizare şi pot chiar să rămână fără permisul de conducere. Prevederile OUG 11/2019 nu au intrat încă în vigoare, dar urmează să se aplice după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că va intra în vigoare din 12 octombrie 2019.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide