Se urmărește majorarea amenzilor pentru lipsa rovinietei. Din ce în ce mai mulți români sunt prinși fără taxa de drum

Autor: Cristian Gubandru 29 mart. 2022 Știri auto

Un proiect de lege pentru majorarea amenzilor pentru lipsa rovinietei spune că amenzile pentru neplata rovinietei au rămas aceleași din 2010, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Amenda pentru cei care nu vor plăti taxa de drum ar putea fi de 275 – 550 de lei pentru autoturisme si de 950 – 1900 de lei pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Din ce în ce mai mulți români nu plătesc taxa de drum

Numărul amenzilor pentru rovinietă (taxa de drum) s-a dublat în ultimii 7 ani. „Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015)”, se arata in proiect.

Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional.

Tariful de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

La cât vor ajunge amenzile pentru neplata rovinietei

„Valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă”, se arată în proiect.

Amenda pentru cei care nu vor plăti taxa de drum ar putea fi de 275 – 550 de lei pentru autoturisme si de 950 – 1900 de lei pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone.

In prezent, amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Dacă legea va fi adoptată, va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Plata rovinietei este obligatorie pentru toate mașinile care folosesc rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi a României. În lipsa rovinietei, care atestă plata taxei de drum, șoferii pot fi amendați, iar amenzile nu sunt deloc mici. Atât valoarea rovinietei, care diferă în funcție de tipul mașinii, cât și nivelul sancțiunilor, sunt prevăzute în OG 15/2002.

Sursa: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide