Șeful de la Mercedes-AMG Petronas, Toto Wolff, devine acționar la Aston Martin. Își pregătește plecarea?

Autor: Elena Luchian 20 apr. 2020 Știri auto

Șeful de la Mercedes-AMG Petronas Formula One Team, Toto Wolff, devine acționar la Aston Martin. Presa internațională speculează că Wolff își pregătește plecarea de la Mercedes.

GALERIE FOTO

Șase titluri mondiale la Constructori și șase la Piloți. Sunt cifrele care apar în CV-ul lui Toto Wolff, șeful diviziei de Motorsport de la Mercedes. Wolff deține și 30% din echipa Formula 1, iar începând de vinerea trecută, este acționar și la Aston Martin. Austriacul a achiziționat 0,95% din acțiunile Aston Martin contra sumei de 37 de milioane de lire sterline.

Mutarea are la bază prietenia lui Toto Wolff cu miliardarul canadian Lawrence Stroll, cel care a investit recent 659 de milioane de dolari în echipa de Formula 1 Racing Point, pentru care pilotează și fiul său, Lance. Racing Point ar putea deveni astfel echipa B a lui Mercedes, având în vedere că monopostul folosit de RP este izbitor de similar cu cel cel pilotat de Lewis Hamilton și Valtteri Bottas în sezonul trecut.

Presa internațională speculează ideea conform căreia austriacul în vârstă de 48 de ani își pregătește plecarea, infirmată, așa cum era de așteptat, de Toto Wolff și de cei de la Mercedes. Mai mult, s-a vehiculat și ideea plecării lui Lewis Hamilton la pachet cu Toto Wolff. Contractul britanicului cu Mercedes expiră la finalul acestui sezon.

Acesta are o relație tensionată cu CEO-ul Daimler, suedezul Ola Kallenius. Wolff este furios și pentru că cei din conducere nu i-au dorința de a ajunge la șefia Marelui Circ, în locul americanului Chase Carey, o posibilitate respinsă vehemenet și de Ferrari, prin vocea lui Louis Camilleri.

Wolff a lipsit de la cele două teleconferințe susținute de FIA cu reprezentanții echipelor de Formula 1 în vederea organizării sezonului în contextul anulării primelor opt Grand Prix-uri din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta l-a delegat pe directorul tehnic James Allison pentru a lua parte la discuții.

Cine este Toto Wolff?

Toto Wolff a venit la Mercedes-AMG Petronas Formula One Team în 2013, după trei sezoane petrecute la Williams. Dorit de Hans Werner Aufrecht, unul dintre fondatorii AMG, și susținut de fostul CEO al companiei, Dieter Zetsche, Wolff a bifat succes după succes. Echipa a câștigat titlul la Constructori an de an, iar piloții team-ului și-au împărțit și ei titlurile mondiale în ultimii ani: Lewis Hamilton a bifat 6 titluri, iar Nico Rosberg și-a trecut în cont un trofeu în 2016, an în care a și ales să se retragă din Marele Circ.

Toto Wolff s-a născut la Viena în 1972. Mama sa era medic de origine poloneză, iar tatăl său – un amănunt mai puțin cunoscut în lumea sporturilor cu motor – era român. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 40 de ani, după ce a încercat să învingă cancerul timp de un deceniu.

Wolff a fost nevoit să renunțe la cursurile Școlii Franceze din Viena din motive financiare. Și-a încercat norocul și ca pilot în competițiile FIA GT, dar a renunțat curând. “Eram prea înalt și nici nu aveam succesul necesar”, a explicat șeful de la Mercedes-AMG Petronas. Avea doar 19 ani când și-a fondat propria firmă de consultanță. Lucrurile au evoluat rapid pentru austriacul pe jumătate român cu fler ieșit din comun în domeniul afacerilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide