Sfaturi de la Michelin: anvelopele de iarnă cresc siguranţa rutieră

Autor: Gabriel Grosoiu 18 oct. 2011 Știri auto
Sfaturi de la Michelin: anvelopele de iarnă cresc siguranţa rutieră

Distanţa de frânare a autovehiculelor scade cu până la 50% atunci când maşina este echipată cu anvelope de iarnă, faţă de pneurile folosite în restul anotimpurilor, arată testele efectuate de specialiştii Michelin.

Aceleaşi teste demonstrează că maşina echipată cu anvelope iarnă poate frâna mai devreme cu 6 metri pe un carosabil umed şi cu 31 de metri pe o şosea acoperită de zăpadă, comparativ cu situaţia utilizării unor anvelope care nu sunt concepute special pentru iarnă. Cauciucurile de iarnă conţin un amestec de cauciuc cu silica ce le menţine flexibilitatea în timpul iernii.

Este important ca atunci când temperaturile scad, anvelopele să rămână flexibile, reducând astfel semnificativ distanţa de frânare şi sporind aderenţa. Pentru a îmbunătăţi tracţiunea şi manevrabilitatea autovehiculului, anvelopele de iarnă sunt prevăzute cu lamele care acţionează ca nişte „gheare” care se înfig în zăpadă.

Anvelopa de iarnă reprezintă singurul contact al vehiculului cu solul, iar această suprafaţă de contact este de aproximativ 150 cm2, adică de mărimea unei palme. Deoarece anvelopele reprezintă singura suprafaţă de contact cu solul acoperit cu gheaţă şi zapadă, alegerea celor mai potrivite anvelope de iarnă sporeşte siguranţa în trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide