Situație disperată din cauza lipsei de cipuri – încep livrările de SUV-uri fără toate piesele

Autor: Cristian Gubandru 16 mart. 2022 Știri auto

Toți producătorii de automobile au fost forțați să închidă temporar producția la unele dintre fabricile lor în ultimul an și jumătate din cauza lipsei de cipuri și, în unele cazuri, a altor piese. Situația este în continuare dificilă. Ford, Chevrolet, GMC, Cadillac au decis să vândă mașinile fără câteva piese promițând că vor face recall-uri când acestea vor fi disponibile.

Ford va începe să livreze SUV-urile Explorer fără toate cipurile necesare din cauza stocului mic de vehicule disponibile pentru vânzare în reprezentanțe.

Producătorul auto a spus că va construi SUV-uri Explorer fără comenzi în partea din spate pentru aer condiționat și căldură. Șoferul și pasagerul de pe scaunul din față vor putea în continuare să ajusteze comenzile de climatizare pentru pasagerii de pe bancheta din spate, dar acestia nu vor putea schimba singuri temperatura.

„Facem acest lucru pentru a le livra clienților noștri mașinile mai devreme”, a declarat Said Deep, purtătorul de cuvânt al Ford.

Sisteme care nu mai sunt pe mașini din lipsă de cipuri

Ford le-a oferit clienților de F-150 o alegere: ar putea renunța la sistemul start-stop, caz în care vor primi 50 de dolari credit sau ar putea aștepta ca mașina să fie construită cu acest sistem.

Sistemul start-stop oprește motorul când mașina se oprește complet și îl repornește atunci când șoferul ia piciorul de pe frână.

Opțiunea start-stop este disponibilă numai în momentul în care este construit un F-150 și nu poate fi adăugată ulterior.

În schimb, Ford va putea instala funcția de control al climatizării de pe bancheta din spate pe SUV-urile Explorer livrate fără această caracteristică, odată ce cipurile vor fi disponibile. Aceasta va fi adăugată la dealeri fără costuri pentru proprietari.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Stocurile reduse de vehicule noi de vânzare au ridicat prețurile mașinilor la niveluri record în America.

Ford nu este singurul producător auto care vinde mașini fără toate piesele din cauza lipsei de cipuri.

General Motors a luat această decizie în cazul modelelor Chevrolet Silverado și GMC Sierra, care au fost livrate fără un modul de gestionare a combustibilului. De asemenea, GM a încetat să mai ofere funcția start-stop pentru unele dintre pick-up-urile grele.

GM a trebuit să excludă și unele caracteristici de confort, cum ar fi scaunele încălzite și ventilate la câteva modele, suportul lombar reglabil la Cadillac XT4, precum și sistemele de asistență la parcare.

Producătorii auto s-au confruntat în ultimii doi ani cu criza de semiconductori, ceea ce a dus la întârzierea livrărilor mașinilor cu combustie internă.

Sursa: ABC17News

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide