Skoda anunță noul proiect special de mașină de raliuri, care se numește Afriq

Autor: Mihai Morcovescu 28 mai 2022 Știri auto

Producătorul de automobile ceh Skoda a dezvăluit proiectul special de mașină de raliuri, care poartă denumirea Afriq. Modelul este bazat pe crossover-ul Kamiq și reprezintă cel de-al optulea astfel de studiu realizat de studenții și elevii din orașul Mlada Boleslav.

Skoda Afriq are motor turbo de 2,0 litri și 190 CP

Versiunea de serie Skoda Kamiq vine exclusiv cu roți motrice față, la fel ca toate modelele bazate pe platforma MQB A0 a Grupului Volkswagen. Spre deosebire de acesta, conceptul Afriq a preluat sistemul de tracțiune integrală de la noua Octavia.

Ca gabarit, Skoda Afriq are 4,36 de metri lungime și 1,79 metri lățime, la un ampatament de 2,64 metri. Elevii și studenții din Mlada Boleslav au fost ghidați, în premieră, de specialiștii din cadrul diviziei Skoda Motorsport.

Crossover-ul și-a împrumutat și motorul turbo pe benzină de 2,0 litri, care livrează 190 de cai-putere și 320 Nm de cuplu. Resursele sunt transmise către ambele punți prin intermediul unei cutii de viteze automată cu șapte trepte și dublu ambreiaj. În același timp, Afriq a primit un nou sistem de evacuare și o suspensie multibraț pe spate.

Deosebirea majoră comparativ cu Kamiq de serie o reprezintă, însă, caroseria cu două uși. Portierele posterioare au fost sudate și sunt legate direct de „roll-cage” pentru un plus de rigiditate. În plus, se remarcă priza de aer de pe acoperiș, eleronul posterior și setul de lumini LED suplimentare din față. Designul modelului de raliuri este inspirat din cel al modelului Fabia Rally2 Evo.

Generator de apă potabilă

Skoda Afriq a fost echipată cu un sistem de navigație montat pe planșa de bord în dreptul pasagerului. Volanul și centurile de siguranță în șase puncte de prindere provin tot de la Fabia Rally2 Evo. Totodată, mașina vine cu jante OZ Racing de 15 inch. Greutatea lui Afriq este de doar 1.350 kg.

O caracteristică inedită a acestui concept o reprezintă generatorul de apă potabilă, dezvoltat de compania israeliană Watergen. Acesta a fost instalat în compartimentul din spate și extrage apa potabilă din umiditatea aerului ambiental printr-un proces în patru pași.

Noul proiect al studenților și elevilor din Mlada Boleslav este cel de-al optulea (primul a avut loc în 2014). Programul este menit să dezvolte proiecte unice prin care modelele de serie produse de Skoda sunt transformate în concepte inedite. La fel ca celelalte șapte proiecte lansate în ultimii opt ani, și noul Skoda Afriq va rămâne doar la nivel de exercițiu de design.

Sursa: Skoda Motorsport

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide