Şoferii ar putea plăti amenzile direct la poliţist

Şoferii ar putea plăti amenzile direct la poliţist

Autor: Marius Vişan acum 12 luni Știri

Şoferii care încalcă legislaţia rutieră vor putea plăti amenda direct la poliţistul care a constatat abaterea, potrivit Avocatnet.ro.

Măsura se regăseşte în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 şi a fost adoptată luni de către Senat. Pentru a intra în vigoare Propunerea legislativă are nevoie şi de votul favorabil al Camerei Deputaţilor.

Astfel, prin acest document se propune, printre altele, schimbarea modului în care se pot plăti amenzile rutiere. Mai exact, dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, şoferii vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la poliţistul care a constatat încălcarea legislaţiei rutiere. Măsura plăţii amenzilor direct la poliţist a fost eliminată din legislaţia rutieră în anul 2018.

Condiţia pentru ca amenzile de circulaţie să poată fi plătite direct la poliţist, este ca sancţiunea să nu depăşească 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ţinând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la poliţist, şoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite. 

Iniţiativa legislativă detaliază şi condiţiile în care se vor putea amplasa şi folosi aparatele radar. Astfel, poliţiştii nu vor mai putea instala radare pe maşinile neinscripţionate şi nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcaţi cu uniforma specifică.

Proiectul ce vizează modificarea legislaţiei rutiere este în discuţie încă din anul 2017, dar în 2018 a fost declarat parţial neconstituţional, iar recent a fost adoptat din nou de senatori.

Sursă:  Avocatnet.ro

 Comentarii
Inchide