Sono Motors anunță că a primit peste 20.000 de pre-comenzi pentru Sion, prima mașină solară construită în serie

Autor: Mihai Morcovescu 05 sept. 2022 Știri auto

Compania germană Sono Motors a dezvăluit în urmă cu mai bine de o lună modelul Sion, primul automobil de serie alimentat cu energie solară. Producția acestui MPV cu emisii zero va demara în cea de-a doua jumătate a anului viitor în Finlanda, la fabrica deținută de partenerul Valmet Automotive.

Listele de pre-comenzi au fost deschise la sfârșitul lunii iulie, iar prețul este de aproximativ 25.125 de euro. Reprezentanții acestui start-up cu sediul în München spun că avansul mediu pentru rezervarea mașinii este de circa 2.000 de euro.

În plus, nemții anunță că Sion a fost deja rezervat până acum de peste 20.000 de clienți europeni. Sono Motors și-a propus să asambleze anual 257.000 de exemplare Sion în primii șapte ani de producție.

Sono Sion oferă o autonomie de 305 kilometri

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Proiectul Sion a demarat în urmă cu zece ani. Fondatorul companiei bavareze, Laurin Hahn, a achiziționat de pe Ebay o mașină second-hand cu intenția de a o transforma într-una electrică. Cinci ani mai târziu, Sono Motors dezvăluia în cadrul evenimentului „Celebrate to Sun” versiunea finală de serie a noului lor automobil solar.

Sono Sion este, în fapt, primul automobil electric de serie alimentat 100% cu energie solară. Din punct de vedere vizual, mașina este ușor diferită comparativ cu prototipurile prezentate anterior de germani. Există faruri și stopuri restilizate, noi mânere pentru uși, o priză pentru încărcare amplasată în față și o cameră pentru marșarier.

Designerii Sono au optat pentru suprafețe mai plane. Capota, plafonul și aripile au fost concepute astfel încât să fie acoperite cu panouri solare. Mai exact, caroseria este acoperită cu 456 de panouri solare. Acestea vor oferi suficientă energie pentru călătorii pe distanțe scurte fără a fi necesară conectarea mașinii la rețeaua electrică. Autonomia declarată este de 305 kilometri în ciclu WLTP.

Energia generată de celulele solare va crește valoarea cu 112 până la 245 de kilometri într-o săptămână. Astfel, proprietarii din zonele metropolitane germane își vor încărca Sion-ul de până la patru ori mai puțin decât un vehicul electric convențional din același segment. Noul Sion folosește o baterie cu o capacitate de 54 kWh, care alimentează un singur motor electric de 161 CP și 270 Nm de cuplu.

Modelul poate fi încărcat la o stație obișnuită pentru modelele electrice. Capacitatea de încărcare este de 75 kW la o stație de încărcare rapidă de curent continuu. La o priză casnică cu curent alternativ capacitate de încărcare este de 11 kW.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Sono Motors


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide