Stație de măsurare a calității aerului, montată pe o căruță. Ce spun autoritățile

Autor: ProMotor 21 nov. 2019 Știri auto

O staţie de măsurare a calităţii aerului a fost montată pe o căruţă ornamentală. Imaginile au fost surprinse la Codlea, în județul Brașov, și au fost postate pe Facebook. Autorităţile locale spun că au apelat la această soluţie pentru ca unitatea „să fie la înălţime”.

Intră în galeria FOTO

„Stația mobilă de măsurare a calităţii aerului a APM Braşov. Nu, nu este o glumă. Este amplasată zilele acestea în Codlea, unde face măsurători la cererea Primăriei”, a scris, pe Facebook, Allen Coliban, care a postat şi o fotografie.

Viceprimarul din Codlea, Erwin Albu, a reacţionat imediat printr-un comentariu, în care a spus că a decis ca unitatea să fie montată pe căruţă „ca să fie la înălţime”.

„Eu am găsit şi propus locaţia conform cerinţelor APM (curent, pază, traseu al aerului etc), la Pensiunea … din Codlea, unde am amplasat echipamentele oficiale pe o căruţă ornamentală, ca să fie la înălţime. Unde este problema în amplasarea pe o căruţă care până de curând a fost împodobită cu flori a echipamentelor de monitorizare a aerului, căruţa fiind pe post de stativ, ca să fie la o înălţime minimă peste sol?”, a scris viceprimarul din Codlea.

Acesta a explicat şi pentru ce a fost folosită staţia de măsurare a calităţii aerului.

„La miezul acestei nopţi a încetat o primă sesiune de 7 zile de monitorizare a calităţii aerului cu aparate omologate ale APM. Marţea trecuta, pe 12 noiembrie 2019, am montat echipamentul Agenţiei de Protectia Mediului pentru monitorizarea aerului, conform cu cerinţele de locaţie şi de organizare ale acestei instituţii, bazate pe legislaţia şi reglementările în vigoare. Nu am informat public despre acest demers din motive evidente, datele fiind cunoscute doar la nivel de responsabili din primărie (…) Aşteptăm interpretarea datelor şi concluziile din partea specialiştilor APM. Zilnic au fost pe teren şi au schimbat filtrele şi au verificat funcţionarea. Culmea este, şi vă las pe dvs. să analizati cauzele, în această saptămână datele de la monitorizarea efectuată cu aparatul primăriei indică un nivel acceptabil de poluare cu particule în suspensie şi pe teren activitatea turnătoriei de pe Halchiului nu a fost prea vizibilă”, a mai scris Erwin Albu.

Un alt utilizator Facebook a fost intrigat însă de vechimea echipamentului folosit pentru măsurarea calității aerului, care pare să aibă aceeașui vârstă cu atelajul pe care este montat.

staţie de măsurare a calităţii aerului

„Căruța este doar structura pe care a fost legată stația mobilă respectivă. Ce este trist este faptul că cele două module sunt învechite și au senzori din 2002. Realitatea este că statul român nu a finanțat dotarea Agenției de Protecția a Mediului cu aparate performante în timp ce comisarii Gărzii de Mediu identifică noxele cu nasul”. spune Agache Aurel Dionisie.

Intră în galeria FOTO

Alți utilizatori au glumit, spunând că era nevoie de un vehicul care să nu emită noxe, pentru a nu vicia rezultatele.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide