Știai că poți parca gratis în București? Ce condiții trebuie îndeplinite?

Autor: Mihai Morcovescu 20 nov. 2021 Știri auto
Știai că poți parca gratis în București? Ce condiții trebuie îndeplinite?

Una dintre cele mai mari probleme ale Bucureștiului o reprezintă locurile de parcare, iar cele existente sunt scumpe. Cu toate acestea, unii dintre bucureșteni au posibilitatea de a parca gratuit în anumite zone din Capitală.

O altă mare problemă cu care se confruntă bucureștenii o reprezintă traficul rutier și, implicit, nivelul de poluare, care uneori atinge cote destul de îngrijorătoare. Acesta este și motivul pentru care Primăria Capitalei încearcă să găsească soluții pentru a proteja orașul, pe de-o parte, iar pe de altă parte să încurajeze achiziționarea de vehicule ecologice, fie hibride, fie electrice.

Ce prevede HCGMB nr. 140/2016?

Una dintre cele mai importante măsuri pe care Consiliul General al Municipiului București le-a adoptat în ultimii ani a fost cea prin care posesorii de automobile „verzi” plătesc către bugetul local taxe și impozite mai mici cu 95%.

O altă hotărâre în acest sens se referă la acordarea de locuri de parcare gratuite proprietarilor de vehicule hibride și electrice. Pentru a beneficia de această facilitate, aceștia trebuie să îndeplinească unele condiții, prima dintre acestea fiind aceea de a avea autovehiculul înmatriculat în București.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 140/2016, conducătorii auto pot parca gratuit prin intermediul unei vignete care este eliberată de către Direcția Parcaje din cadrul Administrației Străzilor București.

Aceste vignete sunt valabile în parcările publice și dau dreptul la un loc de parcare fără ca proprietarul mașinii să mai achite tariful aferent, care în unele zone din centrul Capitalei ajunge și la 10 lei pe oră. Lista cu parcările poate fi văzută aici.

După cum se precizează în HCGMB nr. 140/2016, vigneta trebuie „postată în interiorul mașinii, în partea din față, la loc vizibil, sau pe interiorul parbrizului, în colțul din dreapta-sus”.

Atenție, însă! Nu se vor păstra locuri libere anume pentru vehiculele cu emisii zero sau cu emisii reduse în nici una dintre parcările din listă.

Cum obții o vignetă pentru parcare gratuită în București?

Pentru a obține vigneta, solicitantul trebuie să completeze o cerere-tip și s-o trimită Administrației Străzilor. Cererea pentru persoanele fizice poate fi descărcată aici. Această cerere poate fi completată și direct la unul dintre ghișeele de la Administrația Străzilor București.

Documentele necesare eliberării unei vignete pentru a parca sunt cererea-tip și certificatul de înmatriculare al vehiculului cu zero emisii sau cu emisii reduse, în original și în copie. Vigneta este valabilă un an de la data emiterii, iar pentru reînnoirea ei se va respecta aceeași procedură.

Solicitările pentru eliberarea vignetei pot fi trimise prin e-mail, la adresa [email protected], sau se pot depune personal la Registratura Administrației Străzilor situată în str. Domnița Ancuța nr. 1, de luni până vineri, în intrvalele orare 8:00-12:00 și 12:30-16:00.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide