Suedia va deschide primul drum capabil să încarce mașinile electrice în mișcare – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 08 mai 2023 Știri auto

Suedia va deschide primul drum permanent electrificat din lume pentru încărcarea vehiculelor electrice până în anul 2025. Mașinile electrice vor putea fi încărcate în mers, fără a fi nevoie de opriri.

Suedia va deschide prima porțiune de drum electrificată permanent din lume în 2025. Sistemul de drumuri electrificate va permite vehiculelor electrice să se reîncarce în mișcare, permițând parcurgerea unor distanțe mai mari între vizitele la stațiile de încărcare.

Potrivit Carscoops, drumul ales pentru această premieră este autostrada E20, situată în mijlocul marilor orașe ale Suediei: Stockholm, Goteborg și Malmo. Va fi prima parte a unui plan mai amplu care prevede ca peste 3.000 de kilometri de drumuri suedeze să beneficieze de acest tratament de electrificare. Există însă o mică problemă: încă nu s-au hotărât asupra tipului de drum electric pe care îl va folosi prima autostradă.

Chiar și așa, acest lucru ar putea ajuta la reducerea capacității bateriilor modelelor electric, ceea ce ar duce la scădere a prețurilor de achiziție a acestor mașini.

Primul drum capabil să încarce mașinile electrice va fi deschis în Suedia

Suedia a fost un pionier în testarea drumurilor electrificate și a testat deja trei soluții viabile. În 2016 a fost deschisă o porțiune de drum de 2 kilometri în Gavle, în centrul Suediei, care folosea linii electrice aeriene pentru a permite vehiculelor grele să se reîncarce prin pantografe – un sistem similar cu cel întâlnit la trenurile electrice sau la tramvaie. Mai târziu, o porțiune de drum de 1,6 kilometri în Gotland a fost electrificată folosind bobine de încărcare poziționate sub asfalt. În 2018, Trafikverket a introdus prima șină de încărcare din lume pe o porțiune de 2 kilometri.

În timp ce utilizarea liniilor electrice aeriene este exclusiv destinată pentru camioane, ar putea exista unele avantaje pentru cei care dețin autoturisme dacă este implementat un sistem cu încărcare prin inducție sub suprafața asfaltică. Ne putem gândi la el ca la un sistem de încărcare wireless a unui telefon mobil modern. O placă este încorporată sub șosea, iar vehiculele electrice care sunt echipate cu o bobină de recepție sunt reîncărcate pe măsură ce trec peste aceasta.

Potrivit cercetătorilor, doar 25% din rețeaua rutieră suedeză ar trebui să fie electrificată pentru a reprezenta cea mai eficientă opțiune. Euro News relatează că Suedia a încheiat un parteneriat cu Germania și Franța pentru a împărtăși experiența și rezultatele cercetării, în timp ce Marea Britanie, SUA și India își susțin, de asemenea, eforturile de a construi drumuri electrificate.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Euronews Next YouTube


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide