Sunt camerele de bord probe în caz de accident?

Publicat: 13 10. 2020, 12:12
Actualizat: 13 10. 2020, 13:42

Tot mai mulți șoferi își montează camere video în bord. Dar sunt imaginile înregistrate de camerele de bord considerate probe în caz de accident? Un polițist explică.

GALERIE FOTO

Camerele de bord surprind numeroase încălcări ale normelor din Codul Rutier. Dar în ce condiții pot fi utile înregistrările?

Polițistul Tavi Perțea explică. Acesta face trimitere la articolul 97 din Codul de procedură penală, cu referire la Proba și mijloacele de probă.

(1) Constituie probă orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la recunoașterea împrejurimilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal.

Proba video trebuie să fie coroborată cu alte probe, cum ar fi avariile, declarațiile martorilor sau ale persoanelor implicate. Doar astfel aceste înregistrări pot fi luate în considerare.

În anumite situații, camerele de bord îi ajută pe oamenii legii să identifice autorul unui accident. Dacă numărul de înmatriculare apare pe înregistrare, ancheta devine mai simplă.

De obicei, cel care părăsește locul accidentului, nu recunoaște fapta. Filmările pot da astfel, o serie de indicii. Este de folos și în cazul stabilirii dacă marcajul, în zona incidentului, era continuu sau nu, dacă semaforul indica verde sau roșu. Sunt relevante imaginile și în cazul șicanărilor în trafic, dar și în situația unei coliziuni față-spate.

Polițistul Tavi Perțea spune că, din experiența sa, niciodată o astfel de probă nu a fost respinsă.

Când sunt inutile camerele de bord?

Nu poți folosi înregistrarea pentru a dovedi că un șofer a mers prea repede, a parcat neregulamentar sau că a trecut pe roșu, atât timp cât nu a avut loc un accident. Camera de bord nu este vânător de contravenții în trafic.

Articolul 109 din Ordonanța de Urgență 195/2002 arată că:

(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat, de către polițiștii de frontieră.

(2) Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta la procesul verbal de constatare a contravenției.

VIDEO: