Suntem fascinaţi şi am rămas fără cuvinte (VIDEO)

Autor: Alexandru Banu 09 mart. 2018 Știri auto

Trebuie să se încheie. Toate chestiile dubitative despre motorină, benzină. Să ştim şi noi ce facem, ce ne mai cumpărăm. Ne mai cumpărăm, nu ne am cumpărăm. Ieri scriam că şeful Volkswagen, Matthias Mueller, spunea că lumea îşi va întoarc faţa către diesel când va conştentiza că tehnologiile noi vor anihila noxele până la nivelul admis. Şi e şeful concernului în care Porsche are cea mai mare margine de profit / unitate – 17.000 de euro. Porsche a suspendat vânzarea de motoare diesel pe modelele actuale care se vindeau cu TDI V6 de 3 litri. Asta şi din cauza scandalului diesel. Şefii au spus că trebuie să pună punct unei generaţii de motoare pe cel mai exclusivist brand german din companie. CEO-ul mai zicea că nu poţi să le iei oamenilor plăcerea de a conduce un diesel – cel mai confortabil concept, cu totul.

Totul pare azi un complot împotriva diesel-ului. Din 2009 până în 2016 inclusiv, diesel-ul s-a vândut mai bine decât benzina în Europa. Cu câteva procente, dar aceste procente au revenit în 2017 la situaţia dinainte de 2009. Probabil că mai mult decât condamnarea unui blat VW la testele de emisii, contează responsabilitatea individuală pentru mediu. Oamenii au înţeles că dacă vor un viitor în care copiii lor să prindă viaţă, atunci trebuie să facă o schimbare.

Contrar declaraţiilor despre revenirea oamenilor la motorină într-un viitor apropiat, şefii Volkswagen duc Porsche în direcţia electrică. Şi această schimbare pare din ce în ce mai puternică, agresivă şi hotărâtă. Cross Turimso este conceptul care a declarat acest lucrru în numele Porsche, la Salonul Auto Internaţional de la Geneva. Sunt două motoare electrice pe fiecare punte, tracţiune integrală implicită şi 600 de cai pentru 100 km/h atinţi în 3.5 secunde. Deja nu mai vorbim de performanţele unui motor pe benzină Vs. cele ale unui motor electric pentru că nu mai sunt versusuri. Sunt aceleaşi valori de câteva secunde cu care ne-a învăţat Porsche pe modelele turbo.

Timpul de încărcare pentru 100 km s-a redus la 4 minute în cazul acestei maşini expuse la salon. La o staţie specială, desigur, pe care Porsche o va avea în infrastructura dedicată segmentului electric. Cross Tursimo este al doilea concept electric după Mission E. Ambele ca dimensiuni şi, de ce nu, linie generală, sunt apropiate de Panamera şi Panamera break (Sport Tursimo). Deşi sunt concepte, şeful Porsche  – Oliver Blume – , spune că producţia va începe un pic mai repede decât anticipăm. Probabil cu Mission E, sedanul, apoi şi cu break-ul Cross Turismo. Când anticipăm? Păi noi anticipăm 2020, deci prin 2019 o să avem şi Porsche full electric.

Autor Alexandru Banu

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide