Tabel cu prețuri pentru ROVINIETĂ 2024. Cât costă și ce valabilitate au taxele de drum

Autor: Radu Țuțulan 08 mart. 2024 Știri auto

Update: prețurile sunt valabile până în data de 11 martie 2024. Noile tarife pot fi verificate aici.

Șoferii care vor circula pe drumurile din România vor achita noi tarife pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Iată care sunt prețurile pentru rovinietă în 2024 și cât urmează să coste taxa de drum.

Sistemul pentru taxele de drum se va modifica din anul 2026, conform legii 226/2023. Rovinieta va fi plătită doar de vehiculele ușoare, de până la 3,5 tone, iar pentru restul vehiculelor se introduce TollRo.

Conform noii taxe de drum, șoferii vor plăti în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.

Tabel cu prețurile pentru rovinietă 2024

Pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR) este publicat tabelul cu prețurile pentru rovinietă, valabile în prezent.

Sursa: CNAIR

Conform graficului, cea mai ieftină rovinietă este destinată autoturismelor, costă 3 euro și are valabilitate de 7 zile.

La polul opus, cea mai scumpă rovinietă e pentru vehiculele de transport marfă, de peste 12 tone, cu minimum 4 axe. Aceasta costă 1.210 euro și e valabilă 12 luni.

Taxa de drum pentru autoturisme, cu o valabilitate de 12 luni, costă în prezent 28 de euro, adică puțin peste 139 de lei.

Ce este TollRo și de când se introduce

Din anul 2026, CNAIR va introduce TollRo, un nou sistem de taxare a vehiculelor mari. Suma de plată va fi stabilită prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Practic, începând cu 1 ianuarie 2026, șoferii de vehicule ușoare vor plăti și pentru gradul de poluare, iar vehiculele grele vor fi taxate „la kilometru”.

Astfel, rovinieta se va aplica doar vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, indiferent de destinația acestora – de transport persoane sau mărfuri ori mixt. Iar TollRo se va aplica tuturor vehiculelor de peste 3,5 tone.

Taxa de drum va diferi în funcție de clasa de emisii poluante în care este încadrat vehiculul și perioada de deplasare și staționare. Practic, noile taxe vor fi direct proporționale cu nivelul de poluare al vehiculului.  site-ul Ministerului Transporturilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide