Un tanc care i-a aparținut lui Saddam Hussein pornește pentru prima dată după o pauză de 29 de ani. VIDEO

Autor: ProMotor 29 mai 2020 Știri auto

Un tanc Type 69-II, care i-a aparținut lui Saddam Hussein, pornește pentru prima dată după o pauză de 29 de ani. Cum se comportă motorul V12 de 38,8 litri?

GALERIE FOTO

Tancul care i-a aparținut fostului dictator irakian Saddam Husein a fost capturat de armata britanică și adus în Anglia, unde a fost abadonat pentru o perioadă de aproape trei decenii. O echipă de specialiști a demarat procesul de restaurare.

Aceștia au scăpat mai întâi, de rugina care se instalese pe vehiculul militar. Au eliminat piesele distruse și le-au înlocuit cu unele noi, le-au reparat pe cele defecte care puteau fi reparate. Acum a sosit momentul pornirii motorului pentru prima dată după 29 de ani.

Echipa a verificat mai întâi presiunea uleiului. Zgomotele bizare și fumul din compartimentul motor nu i-a descurajat pe specialiști. Nici scurgerile de ulei, apărute la cea de-a doua încercare, nu-i demotivează.

La drum… scurt cu tancul lui Saddam Hussein

Cei trei specialiști olandezi au verificat ambreiajul și direcția, pentru că sunt pregătiți să parcurgă câțiva metri cu tancul restaurat. “Trebuia să fim siguri că nu vom ajunge în primul zid!”

La cea de-a treia pornire a motorului, vehiculul scoate fum de nu se mai vede nimic în jur. După recalibrarea pompei de combustibil, tancul parcurge primii săi metri.

Tancul Type 69-II

Tancul Type 69-II are motor V12 diesel de 38,8 litri, care dezvoltă 580 de cai putere. Viteza sa maximă este de 50 km/h.

Construit în China începând cu anul 1982, modelul a rămas încă în producție. Sute de astfel de unități au fost livrate armatei irakiene în anii ’80. Irakienii au recurs la modificarea lor, echipându-le cu un tun de calibru mai mare și ranforsându-le pentru a face față în războiul cu Iran și în Războiul din Golf.

Modelul măsoară 6,24 metri în lungime, 3,3 metri în lățime și 2,80 metri în înălțime. Greutatea sa este de 36,7 tone.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide