Țara care construiește un oraș fără străzi și fără mașini

Autor: David Andrei 12 ian. 2021 Știri auto

Un plan ambițios a fost dezvăluit în Arabia Saudită. Acolo se va construe un oraș fără străzi și în care mașinile nu vor avea acces. Oricum nu vor avea pe unde să circule.

GALERIE FOTO

Este planul prezentat, în cadrul unui discurs televizat, de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman, iar viitorul oraș poartă numele de Neom. Acesta este descris ca fiind “un laborator al inovației, un ecosistem sustenabil, un model pentru viitor.”

Dezvoltarea viitoarei așezări urbane va demara în prima parte a acestui an. Va fi “o centură a unor comunități ultra-conectate, fără mașini și fără străzi, construită în jurul naturii.” Va fi un oraș construit în linie dreaptă, iar conexiunea dintre locații se face cu ajutorul unui sistem de transport de mare viteză. Tocmai din acest motiv, proiectul se numește “The Line” (“Linia”).

Guvernul saudit, investitori locali și globali vor investi 500 de miliarde de dolari pentru a sprijini proiectul. Acesta face parte din strategia prințului moștenitor de a pune bazele unei economii naționale variate, fără a se baza exclusiv pe petrol.

Mohammed bin Salman susține că o călătorie de-a lungul acestei century va dura peste 20 de minute. Tot acolo se va regăsi unul dintre cele mai mari aeroporturi de pe mapamond.

Arabia Saudită și-a anunțat intențiile cu privire la un oraș fără poluare încă din anul 2017. Acesta va fi ridicat în nord-vestul statului și va deveni, în scurt timp, un centru tehnologic și de afaceri.

Ce înseamnă Neom, numele orașului fără mașini?

Denumirea viitorului oraș este construită din două cuvinte diferite. Primele trei litere reprezintă cuvântul grec “neo”, care înseamnă “nou”. Cea de-a patra literă este prima din cuvântul arăbesc “Mustagbal”, care înseamnă “viitor”.

“Noul viitor” se va întinde pe o suprafață de aproximativ 26.500 km2 și va cuprinde munți, dar și litoral. Este una dintre puținele zone din Arabia Saudită în care pot să-și facă apariția ninsorile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide