Ce amenzi poți lua dacă circuli cu zăpadă pe acoperișul mașinii? VIDEO

Autor: Marius Vișan 03 dec. 2019 Știri auto
Ce amenzi poți lua dacă circuli cu zăpadă pe acoperișul mașinii? VIDEO

Iarna începe să curpindă toată Europa așa că șoferii ar trebui să se pregătească cum se cuvine.

În această perioadă, în România, se discută intens despre cauciucurile de iarnă, însă în alte țări există și alte reguli care îi afectează pe șoferi.

În Marea Britanie, de exemplu, circulația pe drumurile publice cu zăpadă pe capota mașinii este interzisă, în caz contrar șoferul se alege cu trei puncte penalizare pe permisul de conducere și o amendă de 60 de lire (70 de euro).

Chiar dacă zăpada nu-ți afectează vizibilitatea, necurățarea mașinii de zăpadă, acoperișul sau orice altă parte a acesteia, se lasă cu amendă. Amenda se încadrează într-o secțiune aflată în Codul Rutier britanic în ceea ce privește conducerea în condiții meteorologice nefavorabile.

Regula prevede că șoferii trebuie „să curețe toată zăpada care ar putea cădea de pe mașini și ar putea afecta alți participanți la trafic”. Acest lucru poate reprezenta un potențial pericol pentru alți șoferi.

VIDEO

Ce spune Codul Rutier românesc?

Codul rutier din țara noastă interzice conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numarul de înmatriculare sau înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a împiedică identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare. Această faptă constituie contravenție și se sancționeaza cu amendă prevazută în clasa I de sancțiuni (2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 140 lei – 210 lei)

O altă mențiune a Codului Rutier interzice „pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanţe sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei”. Această contravenţie se sancționează cu o amendă prevăzută în clasa a IV a de sancţiuni – de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv cu: de la 1.305 lei la 2.900 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: local12.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide