Țările membre ale UE au aprobat încetarea vânzărilor mașinilor noi cu motoare termice din 2035

Autor: Mihai Morcovescu 29 iun. 2022 Știri auto

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat proiectul Comisiei Europene de a reduce la zero emisiile de CO2 din 2035. Astfel, vânzările de maşini noi pe benzină și motorină din Europa vor fi oprite de facto începând din 2035, impunând motoare 100% electrice, notează Agenția France Presse, citată de News.ro

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Această propunere a fost anunţată de executivul european încă de anul trecut din luna iulie. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea carbonului până în 2050.

La cererea unor state, între care Germania şi Italia, s-a convenit să se ia în considerare o posibilă undă verde pentru tehnologiile alternative. Este vorba despre combustibilii sintetici sau motoare hibride plug-in. Condiția este aceea ca acestea să facă posibilă atingerea obiectivului. Acesta constă în eliminarea completă a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.

Motoare 100% electrice din 2035 în Europa

Reuniți la Luxemburg, miniştrii Mediului din UE au mai aprobat prelungirea cu 5 ani a scutirii de obligaţiile de CO2. Aceasta va fi acordată producătorilor de „nişă” și celor care produc mai puţin de 10.000 de automobile pe an, până la sfârşitul lui 2035. Această clauză, denumită „amendamentul Ferrari”, vizează în special la mărcile de lux.

Aceste măsuri trebuie acum negociate cu deputaţii europeni. „Aceasta este o mare provocare pentru industria de automobile”, a declarat ministrul francez pentru tranziţie ecologică, Agnès Pannier-Runacher.

Înaltul oficial spune că este o „necesitate” în faţa concurenţei din China şi din SUA, care au pariat puternic pe vehiculele electrice. Vehiculele cu emisii zero sunt văzute ca fiind viitorul industriei auto. Aceste decizii vor „permite o tranziţie planificată şi însoţită”, a mai adăugat Pannier-Runacher.

Cinci țări membre ale UE, Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și România, doreau să amâne planul adus de UE.

Sursa: News.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide