Taxa de trecere pe Podul Prieteniei va fi eliminată. De când se va aplica măsura

Autor: Cristian Agatie 19 mai 2021 Știri auto

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că taxa de trecere pe Podul Prieteniei între Giurgiu și Ruse va fi eliminată. Pentru aplicarea măsurii este nevoie de coordonare cu partea bulgară, însă.

Intră în Galeria FOTO

Taxa de trecere pe Podul Prieteniei, care leagă Giurgiu de orașul Ruse din Bulgaria, reprezintă un factor perturbator important pentru traficul de frontieră. Aceasta poate fi plătită doar în numerar, în lei, leva sau euro, și este unul dintre motivele pentru care se formează cozi la punctele de trecere.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că are în vedere eliminarea acestei taxe, acesta fiind unul dintre punctele cuprinse în programul de guvernare. Nu poate face acest lucrru unilateral, însă, ci trebuie să îi convingă și pe bulgari să elimine taxa de trecere pe partea lor de pod. Deocamdată, schimbarea guvernului de la Sofia a pus frână discuțiilor, dar proiectul rămâne pe agenda Transporturilor.

„Da, eliminarea taxei de pod Giurgiu-Ruse o avem în plan, o avem şi în programul de guvernare, deci trebuie să facem aceşti paşi, dar aici este o discuţie cu partea bulgară. A fost amânată, pentru că ei au avut alegeri în aprilie – de altfel nu ştiu dacă au încă Guvernul format, din câte ştiu sunt încă în discuţii – şi cumva am aşteptat o zonă de stabilitate politică după contactele iniţiale, pentru că e o decizie care are şi o componentă politică. Noi susţinem în continuare şi în programul de guvernare eliminarea acestei taxe, astfel încât credem că vom ajuta şi zona Giurgiu – Ruse şi partea de turism şi de afaceri în momentul în care nu mai există această barieră tarifară între cele două ţări”, a declarat Cătălin Drulă, într-un interviu pentru Antena 3.

Taxa de trecere pe Podul Prieteniei va fi eliminată. Când se va întâmpla acest lucru

Întrebat când va fi eliminată taxa, ministrul a răspuns că ”un orizont realist este pentru anul 2022″. Potrivit lui Cătălin Drulă, taxa de pod de la Giurgiu descurajează comerţul transfrontalier. Înainte de Crăciun, când acesta fusese nominalizat ca ministru al Transporturilor, s-a pronunțat pentru eliminarea taxei de pod în timpul audierilor din Parlament.

„Mi se pare cumva că taxa de la Giurgiu are şi efectul că descurajează un anumit tip de comerţ transfrontalier, de schimburi între ţări, de poli care ar putea să fie Giurgiu – Ruse. Deci, e o prioritate pe care am reuşit şi în negocierile cu celelalte partide să fie asumată de toată coaliţia: eliminarea acestei taxe, cu efectele benefice, în afară de faptul că nu se mai scot bani din buzunarele oamenilor, a transportatorilor şi că nu se mai stă la coadă pentru plătit taxa pe o parte. Sper că şi pe partea cealaltă. Vreau să vorbesc şi cu colegii din partea bulgară, poate o facem împreună”, spunea Drulă în decembrie.

De asemenea, cel care avea să devină şef la Transporturi a admis că această discuţie se poate purta şi în privinţa celorlalte taxe de pod, cum ar fi cea de la Feteşti. În prezent, taxa de pod pentru autoturisme este de 3 euro sau 15 lei. În fiecare zi de 20 iunie, trecerea pe Podul Prieteniei este gratuită, în această zi fiind serbată „Ziua Podului”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide