Taxa Oxigen: Zonele din București în care mașinile poluante vor fi interzise

Autor: ProMotor 21 nov. 2019 Știri auto
Taxa Oxigen: Zonele din București în care mașinile poluante vor fi interzise

De anul viitor, hotărârea de Consiliu care prevede introducerea taxei Oxigen prevede că mașinile poluante vor fi interzise în anumite zone din București. Primăria Bucureștiului a adoptat în octombrie hotărârea care stabilește plata taxei pentru mașini poluante, cunoscută sub numele de „taxa Oxigen”. Pe lângă taxa de acces, Hotărârea CGMB nr. 539/2019 privind măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului în municipiul București  prevede și restricții de circulație pentru mașinile poluante în anumite zone din București. În viitorul apropiat, se dorește extinderea acestei restricții, astfel ca mașinile poluante să nu mai poată circula deloc prin Capitală.

Taxa pentru mașinile poluante care circulă prin București poate ajunge și la 1.900 de lei pe an în cazul celor mai poluante mașini, care au normă de poluare non-Euro. Cuantumul taxei Oxigen a fost publicat în formă finală, iar PROMOTOR a prezentat pe larg toate tipurile de taxe, în funcție de norma de poluare a mașinii. Pe lângă taxa propriu-zisă, mașinile poluante nu vor mai putea circula în anumite zone din București. Deocamdată numai în anumite zone dar, din 2024, intenția autorităților este să elimine complet mașinile poluante din București.

Potrivit HCGMB 539/2019, vor fi trei faze de implementare a măsurilor de limitare a poluării în București, într-o primă fază fiind vorba de zona specială din centrul orașului. Această zonă în care va fi restrâns accesul este numită „Zonă de Acțiune pentru Calitatea Aerului” (ZACA) și cuprinde perimetrul delimitat de Piața Victoriei – Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești şi P-ța Victoriei. (perimetrul acesta va fi semnalizat cu indicatoare de avertizare).

În această zonă, nu vor avea acces, de luni până vineri, între 07:00-22:00 (cu excepția sărbătorilor legale) mașinile de tip non-Euro, Euro 1 și Euro 2, cu masă totală maximă autorizată mai mică de cinci tone. Această restricție se va aplica încă de la 1 ianuarie 2020.

A doua etapă prevede extinderea zonei de restricție la întregul teritoriu al Bucureștiului. Sunt vizate aceleași tipuri de mașini, iar restricția se va aplica începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, mașinile de tip non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai putea circula deloc în București din 2022. De data aceasta, însă, nu mai există nicio mențiune cu privire la faptul că astfel de mașini trebuie să fie cu masa totală maximă autorizată mai mică de cinci tone. Începând cu 2024, nici mașinile Euro 3 nu vor mai putea circula prin București.

Așadar, cele trei faze ale implementării restricțiilor de circulație pentru mașini poluante sunt următoarele:

  • de la 1 ianuarie 2020: mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor  mai avea acces în zona specială ZACA;
  • de la 1 ianuarie 2022, aceleași mașini nu vor mai avea acces deloc în București;
  • de la 1 ianuarie 2024, nici mașinile Euro 3 nu vor mai avea acces în București.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide